Ska mammor måste vara förskollärare

Ska mammor måste vara förskollärare. Ja så kan man tro när man hör förskolelärarna tala om att det är fel att skolstyrelsen vill ha en fördelning på förskolan (tidigare dagis) med fler barnskötare. Jag tycker det är helt rätt för det behövs inte en förskollärare att sköta omsorgen av barnen. Det här har varit en ständig diskussion i många år under min tid som kommunalråd. Jag tror att de som är barnskötare och har gått utbildningen på gymnasieskolan är lika duktig på många frågor inom förskolan som en förskollärare.

Jag tycker man ska fastställa hur det ska se ut annars anställer chefen som i regel är förskolelärare bara personer från det egna skrået. Jag tycker det är att se ner på barnskötarna som inte lämpliga för jobbet på en förskola. Det är även från förskolelärarare man varit emot dagbarnvårdare. Vårt barnbarn har bott i Yttersjö och den som kritiserat den dagbarnvårdaren vet helt enkelt inte vad man pratar om. En sak som få pratar om är att om alla ska vara förskollärare så minskar även löneutrymmet i förhållande om man har en mix som är större än man haft.

Då blir löneutrymmet större för båda grupper få barnskötarna som har en kortare utbildning och därmed lägre lön. Jag tycker det är mycket bra att man fattar ett styrande beslut om fördelningen mellan de två yrkesgrupperna.

Därför är jag helt övertygad om att standarden på förskolorna inte behöver bli sämre om man har blandade utbildade yrkesgrupper. Kom ihåg att barnskötarna har en gymnasieutbildning för det arbete de utför. Jag är lite förvånad över att Kommunal inte agerat för den utbildade yrkesgrupp som de företräder. Jag tycker det är bra att Moa i spetsen och tar tag i detta och att man värderar yrkesgruppen barnskötare kan sitt jobb och gör man inte det så då är det fel på utbildningen vilket jag inte tror en sekund att det är.

4 kommentarer

 1. GUNILLA GODING

  HEJA LENNART. DU HAR SÅ RÄTT SÅ.
  DET ÄR BÄTTRE MED BARNSKÖTARE.
  HAR VARIT KOMMUNAL DAGBARNVÅRDARE
  SJÄLV OCH DET BLEV UPPFOSTRADE
  TRYGGA BARN.NU GLAD PENSIONÄR
  MED MÅNGA FINA MINNEN.

  XTRAMAMMAN.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Tack och roligt att du prövat på att vara barnsskötare och trivts med det. Haag har alltid tyckt att i en barngrupp bör det vara 50/50 mellan förskolelärare och barnskötare

   • Tomas Andersson

    Viket sammanträffande, dagen efter att Moa Brydsten (s) i SVT Nyheter Västerbotten (2019-11-28) tillkännagav neddragning av förskollärare så skriver du detta! Genomskinligt är ordet!

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

     Då följer du med djävligt dåligt vad som har hänt. Media och lärarna hade agerat långt tidigare. Vidare vill jag påminna att jag sitter varken i fullmäktige eller någon styrelse eller nämnd. Det här med vad som ska vara förskollärare och barnskötare är ingen ny fråga. Minst 10 år. Förskollärarna tror att det är bara de som duger i en förskola. De har snart tagit bort många barnskötare eftersom de är chefer. Jag tror att barnskötare är minst lika bra på att ta hand om barn särskild de som är under två åter.De flesta av dem har en utbildning som behövs. Ta hand om barn är inget som bara lärare är lämpad för. Dagmammorna är det inget fel på vilket jag beskrivit i bloggen. Du får göra din ogrundade påståenden det ger jag så fasen i. Jag tippar att du själv är förskollärare och pratar enbart i din egen sak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.