Vad är det för fel på Björklövens juniorverksamhet

Vad är det för fel på Björklövens juniorsatsning. Något måste det självklart vara då det är sällan att någon junior kan slussas in i A-laget. Nu lämnar Oskar Stål-Lyrenäs då han inte får den speltid som behövs för att kunna växa som spelare, men även han försvann tidigt till MoDo . Nu är det bara Wilhelm Eriksson och Anders Hellström som är egna produkter. Jag sa en gång i tiden att jag trodde det var bra om man lade ned juniorverksamheten eftersom ytterst få kommer till ett lag som Lövens A-lag. Jag tror det blir mer känsla för klubben om man haft sin fostran.

Nu vet jag att bara för några år sedan for grabbarna endera till MoDo och Skellefteå när de var runt 16 år och började gymnasiet och undrar om inte Stål-Lyrenäs gick den vägen. Nu har Björklöven en bra sportchef och han har säkert bra koll på A-Juniorerna. Jag tror man måste kunna följa och satsa på spelareämnen mycket tidigare från pojklaget. Det har sagts att ska man lyckas bra måste man ha ett juniorlag som spelar i J20 Elit. Möjligen är det brist på pengar för detta, i alla fall fanns inte de pengarna när jag satt i styrelsen.

Man måste även fråga sig om de juniortränare man har, är tillräckligt kompetenta för att forma spelare för juniortoppen eller om det är ännu tidigare i pojklagstiden som ska gälla. Nu är det inte bara Björklöven som har svårt att producera spelare för SHL elit. Under mina år i styrelsen var vi och tittade på Frölunda och hela dess verksamhet och av den blev jag imponerad men även det kostade självklart pengar. En orsak tror jag även har stor betydelse då många unga spelare draftas av NHL klubbar och de hamnat i farmarlag och får sin lärdom där.

Det här är självklart ett problem för de svenska lagen som dräneras på bra unga spelare. Även Löven har haft uppfostrade här som nu spelar NHL. Jag tror att även inom SHL klubbarna har ytterst få som kommer från de egna leden. Nu är lagen där främlingslegioner. Jag skulle bli bra glad om Björklöven kunde fostra fler egna produkter men hoppas man analyserar varför det inte sker. Även förbundet borde sätta av pengar för att få fler bra produkter som stannar i Sverige.

Nu när VM ska spelas är det få som kommer från svenska klubbar, de är från NHL klubbar eller någon rysk klubb. Även SHL klubbar värvar i din tur spelare som kommer och spela i svenska klubbar. Det borde vara hårdare gränser för övergångar för spelare i junioråldern. Det finns mycket att fundera över när det gäller att fostra duktiga spelare som vill utvecklas i Sverige och spelar här.

Nu i kväll hoppas jag att det blir mycket folk på A3 arena som vill se serieledaren efter halva säsongen. Björklöven är ett lag som vinner trots att man ibland spelat dåligt. Jag törs inte tippa matchen mot Mora gör jag har tippat så dåligt.

3 kommentarer

 1. pelle

  löven är väll ett lag som har mest produkter i shl ,så dåliga är dom inte att göra egna spelare.
  så tycker dom gör ett bra jobb i ungdomsverksamheten ,men det är hårdare konkurenns i år för att slå sig in i löven
  Daniel Rahimi
  Jacob Andersson
  Marcus Björk
  Daniel Sondell
  Axel Ottosson
  Nils Andersson
  Lucas Ekeståhl Jonsson

  usa
  lukas wallmark
  carl grundström
  jesper lindgren teg med löven med
  sebastian aho sävar

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Men har har väl inte en ungdoms och juniorlag för att fostra spelare till andra lag. De du räknar är de som hade Björklöven som pojkspelare som sedan spelat i andra klubbar när de fyllde 16 år och for till gymnasieskolor i andra kommuner. Men jag tror inte de har mest spelare som fostrats i Björklöven

 2. pelle

  https://hockeybladet.nu/shl/moderklubbarna-huddinge-ar-petade-som-sveriges-plantskola/

  Topplistan
  1. Västerås IK 8
  2. IF Björklöven 7
  Skellefteå 7
  4. Huddinge 6
  5. AIK 5
  Färjestads BK 5
  HV71 5
  8. Almtuna IS 4
  IK Oskarshamn 4
  IK Pantern 4
  Rødovre SIK 4
  Rögle BK 4
  Östersunds IK 4

  det är ju det där att behålla spelarna ,men det är svårt då dom strävar att komma upp till shl eller nhl dom bästa ryker ju tidigt ,men delad andra plats visar att dom är duktig löven att få fram bra spelare ,
  men dettar är 2019

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.