Beslut i bra riktning för oss äldre

Beslut i bra riktning för oss äldre. Jag lägger ut det pressmeddelande som äldrenämnden tagit som rör oss äldre om vi inte klarar oss själva utan behöver stöd och hjälp. Jag tror på att tekniken kan hjälpa oss mycket som det beskrivs i detta pressmeddelandet. Jag tror också på att få bättre fart på byggande av senior/trygghetsboende där vi får bo och leva tillsammans

Så här lyder pressmeddelandet
Behov av omvårdnad och service ska i första hand tillgodoses via digitala insatser och trygghetsskapande teknik . Så lyder det beslut som äldrenämnden tog 19 december 2019. Syftet med beslutet är att tydliggöra vilka möjligheter som ny teknik kan ge. Att redan vid ansökan om stöd tänka på hur ny teknik kan vara ett stöd är ett nytt sätt att arbeta inom äldreomsorgen.
– Samhället förändras, det blir fler äldre samtidigt som antalet i arbetsför ålder minskar. Det innebär att om vi ska lyckas ge en god vård och omsorg så måste vi, utöver att locka till oss alla medarbetare vi kan, utreda vilka arbetsuppgifter där ny teknik kan underlätta för både den äldre och för medarbetaren, säger Carin Nilsson, ordförande äldrenämnden.

Ny teknik är en förutsättning för att lyckas ge god vård och omsorg

För personer som idag har stöd från äldreomsorgen innebär inte beslutet någon förändring. Ny teknik kommer i och med beslutet att bli en mer aktiv diskussion på ledningsnivå, med målsättningen att antalet insatser som kan utföras med hjälp av teknik ökar. Men införandet av ny teknik och nya arbetssätt är en process som kommer att ta tid och ske stegvis.

– Tekniken är inget som kommer att förändra äldreomsorgen över en natt, arbetet med att utreda vilken välfärdsteknik som är lämplig, upphandlingsprocesser och implementering i verksamheten är ett omfattande och tidskrävande arbete. Därför känns det extra viktigt att få det här beslutet nu, säger Emil Forsberg, digitaliseringschef, äldreomsorgsförvaltningen.

Den äldres behov står alltid i centrum

Biståndsbedömningen kommer även fortsättningsvis att grundas på den enskildes behov och vilken typ av insats som är bäst lämpad för att ge det stöd som behövs.

– Det här är ett nytt sätt för oss att tänka när det gäller hur en insats bäst kan utföras. Vi tänker många gånger att en medarbetare är den enda som kan utföra insatsen, vi gör som vi alltid har gjort , men nu ser vi att ny teknik i vissa fall kan öka både tryggheten och självständigheten för den äldre, säger Susanna Stenlund, verksamhetschef myndighetsutövning äldreomsorg.

Hur många insatser som kommer att möjliggöras med ny teknik går i dagsläget inte att svara på. Det är beroende av vilka produkter som utvecklas och testas och hur behoven ser ut. I dagsläget används trygghetslarm, trygghetskamera och medicingivare inom äldreomsorgen i Umeå kommun.

Mer information

Carin Nilsson (S)
ordförande
äldrenämnden
Umeå kommun
070-681 37 53
[email protected]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.