Nu är KD ute på riktigt tunn is

Nu är KD ute på riktigt tunn is. Jag tycker faktiskt det då man tänka sig en utredning att avkriminalisera Cannabis. Jag undrar om det nu beror på att deras siffror har dalat ganska mycket. Det finns länder som avkriminaliserat Cannabis och det har blivit många som hamnat fast i drogmissbruk eftersom cannabis är en inkörsport till tyngre droger. Tänk på att de tycker att det är en moralisk fråga då man säger att det moraliska får andra syssla med. Jag hoppas att vi Socialdemokrater röstar nej till en utredning när det kommer upp i riksdagen. Jag tycker den linje som råder är bästa. Tidigare har i alla fall de som haft en kristen tro varit emot att folk ska knarka för de har tyckt att Cannabis ska vara klassad som narkotika och straffas därefter. Så här skriver Omni om Kristdemokraternas kovändning

”CANNABISDEBATTEN Kristdemokraterna öppnar för att utreda en avkriminalisering av cannabis, rapporterar SvD. Det innebär att partiet gör en vändning i narkotikapolitiken. Riksdagen kan därmed komma att rösta om en utredning redan nästa år.
 Vi lämnar det moralistiska, det får någon annan hålla på med om de vill. För oss är frågan hur vi kan hjälpa beroendesjuka personer att leva utan missbruk. Då kan vi inte tänka som vi gjorde för 40 år sedan, säger Michael Anefur, KD:s talesperson i socialpolitiska frågor.

KD skriver samtidigt i en kommittémotion att man är emot avkriminalisering av cannabis, men det är värt att se över frågan .
Sedan tidigare vill Centerpartiet och Vänsterpartiet se över narkotikapolitiken. Slut citat Omni

Som ni ser har även Centerpartiet och självklart Vänsterpartiet se över Narkotikapolitiken. Bara när man säger narkotikapolitiken har man ändå sett Cannabis som narkotika. Det hoppas jag att alla de andra partierna ska rösta ned en avkriminalisering av en narkotikaklassad drog. Låt Sverige slippa att bli ett flumland. Jag tycker att KD är ute på grumligt vatten när man säger att det är För oss är frågan hur vi kan hjälpa de beroendesjuka personer att leva utan missbruk . Jag tycker att det fortfarande är samma missbruk. De säger ju i den meningen att personerna i frågan har hamnat i ett missbruk och att det ska vara ett skäl i stället för att de får hjälp att lämna missbruket

7 kommentarer

 1. Jacob

  Hej Lennart,

  Det är uppenbart att du inte är så insatt i debatten utan bara skriver det som du hört i periferin under de åren som USAs krig mot droger pågått. Den enda sanning det finns i att cannabis är en ”inkörsport till tyngre droger” är att eftersom det är kriminaliserat så måste köpare per definition bege sig in i den kriminella världen där tyngre droger existerar för att få tag på det. Se på de platser där cannabis varit olagligt men legaliserats som i USA och titta på fakta istället för att bara hitta på – det är precis tvärtom mot din beskrivelse.

  Jag skulle inte bruka det även om det var legaliserat, men det värsta jag vet är när debatter som den här blir grumlig pga felaktig fakta och moraliserande hyckleri, speciellt under en helg där svenska folket häller i sig åtskilliga tiotusentals liter alkohol.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag är mycket väl insatt i debatten. Men jag är säker på att en legalisering av Cannabis skulle lura in fler i knarkträsket

  • Erik

   Mkt bra att du skriver om detta.

   För mig framstår dessa argument att låta utreda avkriminalisering i bjärt kontrast till barnkonventionen som inkorporeras i svensk lag 1 januari 2020.
   Att ”Samma” politiker som befordrat hrlt nyss detta vill låta utreda avkriminalisering riskerar att undergräva artikel 33 i barnkonventionen där det står att barn ska skyddas mot narkotika.

   All vetenskap visar att ökad acceptans och avkriminalisering leder till ökad konsumtion.

   Skadorna av cannabis är främst kognitiva och är även hotande på Folkhälsonivå samt kan nog påverka produktion och ekonomi negativt. I usa har arbetsgivare problem att hitta drogfri personal.
   I tider när man är mån om hälsa och barn är såna här förslag rena stolligheter.

   Att förtroendevalda inte besitter konsekventänk är uppenbart i detta fall, därtill kan man ifrågasätta trovärdigheten och förmågan att göra rätt för medborgarna särskilt de små barnen som inte kan rösta och andra som ska betala för experimentet med utsatthet, skattepengar , ökade trafikolyckor, otrygghet med mera.

   Nej detta är absolut inget som vi som kan något om saken och har decennier av yrkeserfarenhet av dessa problem står bakom.

   En överväldigande majoritet av svenska folket har fått nog av knarket och vill absolut inte ha fler problem, inte för alla som drabbas.
   Vi förväntar oss snarare en kraftig och tydlig satsning på förebyggande och drogfria behandlingsinsatser genom kommunerna samt återgå till de strafflatituder för grova narkotikabrott som gällt fram till 2011 när HD halverade straffen.

   Som sagt talar KD utspelet emot barnkonventionens artikel 33 . Vad säger KD om det?

 2. Brorson

  Du har rätt även i din kritik mot KD. Det enda felet är att kritiken borde ha varit ännu hårdare. Du är också ärlig, när du skriver att du hoppas att sossarna ska säga nej. Vem vet? Jag hoppas naturligtvis också att sossarna inte ska bli nästa offerför den försåtliga drogpropagandan. Sådana som du behövs för att förhindra det. Jag delar dock inte din förmodan att det är en plötslig omsvängning hos KD p.g.a, dalande opinionssiffror.

  KD är ett parti, som jag känner väl, och drogliberalerna har länge varit starka framför allt bland partiets sjukvårdspolitiker. Extremisterna i alkohol- och drogfrågan inom partiet har funnit varandra och tror att missbruket är ”självmedicinering” mot någon sjukdom. Sjukvårdspolitikerna har knäfallit inför läkemedelsindustrin, och uttalar sig ibland som om de narkotikaklassade läkemedlen vore den nya nattvarden, som leder till syndernas förlåtelse. Av den kristna tron har de inte mycket kvar, men däremot det religiösa förhållningssättet.

  KD-medlemmarna kan i stort sett delas in i tre grupper:
  1. De som är uppvuxna i den helnyktra frikyrkomiljön, och aldrig har smakat en droppe sprit och alltså saknar egen erfarenhet t.o.m av den lättaste salongsberusning, har en massa vanföreställningar om missbruket och dess orsaker, och därför förlorar varenda debatt. (Varför säger höga partiföreträdare att andra får moralisera, ”men inte vi”? Därför att den typ av moraliserande som den här gruppen ägnar sig åt, stöter bort väljare.)

  2. De som är uppvuxna i den helnyktra frikyrkomiljön, men har ”fallit i synd” och har ”legat i rännstenen” och slutligen blivit ”härligt frälsta”. För det första erkänner de inte att de har syndat utan förtränger sitt eget ansvar, och för det andra är det synd om dem, ”har legat i rännstenen”, när de har begått allvarliga brott, och för det tredje är de bättre kristna än andra, som rest sig från botten och propsar på att de vet bäst. <Men bland andra kristna sägs att de har bytt drogmissbruket mot Jesus-missbruk. Från den ena till den andra extrempositionen.

  3. Och slutligen har vi den stora majoriteten av KD-medlemmar, som inte tillhör någon av ovannämnda två grupper. Men i brist på egna kunskaper om drogfrågan,,och kanske även p.g.a. brist på intresse för densamma (har andra politiska intressen) låter sig styras för mycket av "de som vet", "de sjuka", i synnerhet när drogmånglarna inom läkemedelsindustrin säger samma sak.. Felet med missbruket är alltså att missbrukarna "självmedicinerar" med illegala droger i stället för att få dem utskrivna av någon förstående doktor.

  I diskussioner med sjukvårdspolitiker har jag ofta hört "Men du säger ju själv att man ska lyssna på patienterna", när jag har sagt att de beroendeframkallande medicinerna ska sättas ut under övervakning (för att föregygga återfall i beroende efter behandling. Det står faktiskt i FASS, men följs inte av den svenska psykiatrin .Dessa sjukvårdspolitiker förstår inte skillnaden mellan psykiska sjukdomar och abstinens efter missbruk.

  Jag kämpar för psykiskt sjukas mänskliga rättigheter och att de inte ska blandas ihop med våldsbenägna missbrukare. En fråga om människovärde. Jag hoppades på KD:s stöd i den kampen. KD är ett parti som gått längt från helnykterhetsfundamentalism till något slags auktoritetstroende drogliberaler.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Den kommer man måste börja lagomt hård. Men i det här fallet verkar de bara ha stöd av C och V

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.