Herrarnas skidåkning är helt under isen

Herrarnas skidåkning är helt under isen. Idag har det varit herrarnas 15 km fri stil i Nove Besto. Jag är så förvånad över att man blivit så dåliga att den bäste av svenskarna knappast blir bland de 30 bästa. Jag tycker detta är en katastrof och tror inte ett dugg på att det är vallningen som experten Anders Blomkvist säger. Blomkvist har lite svårt att se verkligheten då han oftast tycker i kommentarerna att det är ett bra resultat oavsett hur dåliga man är. Tror inte heller på att det beror på de konflikter man haft i ledningen av skidåkningen och har även svårt att tro att det är på den konflikt man haft på ledningsnivå där vallateamet ingår. Jag tror orsaken ligger längre bort i tiden nämligen satsningen på de framtida unga åkarna från herrjuniorerna.

När det gäller damskidåkningen har vi i alla fall på sprint världens bästa sprintåkare och även några damer på de längre distanserna där Moa Lundgren och Ebba Andersson gör det idag hur bra som helst och där har vår bästa Frida Karlsson som haft startförbud av hälsoskäl men som snart ska vara tillbaka i spåret enligt hennes pojkvän William Poromaa som idag gjorde debut i världscupen. Ska Umeå kunna leverera skidåkare i toppklass måste man få ett konstsnöspår som fungerar. Jag tycker det är skamligt att man inte skött detta så det gått att producera tillräckligt med snö när det varit tillräckligt kallt. De anläggningar som finns idag på andra platser är mycket bättre på att tillverka snö. Skidåkning är en bra fritidsaktivitet och rena hälsan för alla som åker. Har man råd med en massa hallar då har man även råd med skidspår, för de kostnaderna är mycket små i förhållande till hallar och cykelbroar. Friskvård är viktigt inte minst för alla som jobbar i kommunen och skidåkning är nog en av de bästa aktiviteterna.

Så här under TV tittande och vinterstudion är det svårt att glömma Björklöven utskåpning av Timrå, men blir förbannad på att ishockey har en disciplinnämnd som dömer till straff då en klubb i detta fall överklagar en två minuters utvisning och dömer till avstängning och enligt säkra källor var det första gången som en klubb gjorde detta och det var Södertälje som själv spelade fulare än de flesta lag som varit på besök här och är dåliga förlorare. Det måste vara domaren på isen som ska rapportera saker och ingen annan.

När det herrarnas skidskytte då det hyfsat ut efter första sträckan men sedan på andra sträckan låg man bra till tills Nelin sköt bort sig totalt på stående. Först tre träff men sedan 4 bom i rad och en straffrunda och då rök alla möjligheter till en bra placering. Att skjuta fyra bom i rad är inte alls godkänt och dessutom blev man nästan 3 minuter efter och han åkte även dåligt.

Det är inte som på damernas i skidåkning att grabbarna håller inte måttet. Jag saknar Wolfgang som ledare. Nu får vi se om Ponsiloma kan rätta till något. Det är märkligt med skyttet då man säger att man tränat så mycket skjutningar men det är illa hur man hanterar bössan. På tredje blev det två bom på Ponsiloma men han satte extra skotten. Men det är dåligt gentemot de andra. Jesper Nelin klagade efteråt på skidorna, men orkar man inte åka kan det bero på att man inte kan åka fortare. Frankrike vann hur enkelt som helst och växlade inför sista sträckan 90 sekunder före Norge och Sverige låg nästan 4 minuter efter. Sverige räcker inte till även på herrarnas skidskytte på samma sätt som på längd. Jag tycker det är för djävligt dåligt och att man skyller på glidet men bommar man och hamnar efter går skidorna även tungt. Nu får man koncentrera sig på travet i stället.

2 kommentarer

  1. Jan-Erik Brännström

    Lennart.
    Jag kunde inte ha skrivit det bättre själv.
    Se mitt inlägg på FB för nån timme sedan.
    Trevlig helg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.