Hur ska vi förbereda oss bäst mot coronaviruset. Olika uppfattningar finns

Man kan konstatera att en del tycker Sverige ska tona ner virushotet om just coronaviruset. Den som tycker det är Folkhälsomyndigheten. Men den som är expert Björn Olsen som är professor i infektionssjukdomar tycker det är helt fel. Att det finns så olika uppfattningar har man sett tydligt när båda varit bland annat i TV. Jag vet inte vad myndigheten har för expertkunskaper som kan säga så medan om man ska tro Björn Olsen ska man inte göra det. Jag måste ärligt säga att i det fallet tror jag betydligt mer på Olsen eftersom jag vet att han har mycket stor respekt för honom inom sjukvården.

Han tycker att sjukvården får fel signaler och att risken finns att man inte är beredd om krisen kommer. Jag tycker det verkar ha varit så i Kina men även i andra länder inte minst här i Europa. Vi har dessutom vinterkräksjuka och förkylningar dom härjar. Det har dykt upp fall i Italien Korea och många andra länder. Det är inte heller konstigt eftersom det är så mycket folk som reser runt om i världen och ingen vet vilka som har kommit i kontakt med någon smittad. Jag upplever att det dyker upp på fler och fler platser i hela världen.Tegnell som är statsepidemiolog säger att man inte tonat ner faran. Jag håller med Olson i det fallet när man sett Tegnell tala så har det varit nedtoning. Det måste väl för allt i världen varit bra om man är extremt försiktig. Man ser i Kina hur många företag som nu drabbas ekonomiskt om detta och om det blir utbrott i flera länder kan ju världsekonomin rasa ihop. I Italien har i alla fall flera orter isolerats. Det är bäst om vi har stor försiktighet även i Sverige

Experter säger att vi är på gränsen till en Pandemi. Så här skriver Omni om detta.
•GLOBALA SPRIDNINGEN Världssamfundets möjlighet att förhindra att utbrottet av det nya coronaviruset covid-19 utvecklas till en global pandemi minskar för varje dag som går. Det säger professor Paul Hunter, expert på virusutbrottet, till The Guardian.
-Brytpunkten då vi inte längre kan förhindra en pandemi tycks ha kommit mycket närmre de senaste 24 timmarna, säger Hunter, sedan fallen i bland annat Italien och Sydkorea fortsatt att öka.
Anthony Fauci, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases i USA, håller med om att risken för en pandemi är mycket stor.
– Vi står helt klart på gränsen till det, säger han till CNN. Slut citat Omni

Det som sägs måste väl vara att man ska inte tona ner utan agera så gott man kan för att vara förberedd. Det är en massa tågresenärer nämligen 60 DN som åkt tåg till området i Italien där viruset finns. Tro mig eller ej men vi kommer snart att ha fall här i Sverige

10 kommentarer

 1. Petter

  Det blir ju intressant om det kommer hit och till Europa och transporter havererar och vi ska klara oss på vår inhemska livsmedelsproduktion som nedmonterats och vår självförsörjandegrad ligger på ca 27 % .Och idag kommer medicinerna som behövs för att minska verkningarna för Corona i Kina och där står industrin stilla. Och sjukvården i Sverige har minst platser i Europa och är redan idag hårt ansatt och personalen går på knäna.Och regeringen säger att det går bra för Sverige ”ladorna är fulla” , varför görs då inget.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag har inte hört annat än att regeringen litar på de myndigheter som har ansvar. Jag tycker smittskyddsläkaren som brukar framträda har helt rätt att man måste öva. Det är mer viktigt än någonsin utan kan även gälla terrorattentat

 2. Brorson

  För många år sedan hittade jag en intressant bok på en bokrea. Den heter Epidemiernas historia och framtid, med Birgitta Evengård som huvudförfattare. Hon arbetar idag, så vitt jag vet, som smittskyddsläkare i Umeå. Bland medförfattarna fanns statsepidemiologen Johan Guisecke, en f.d. ingenjör som omskolat sig till läkare. Hans bidrag var en synnerligen skrämmande matematisk modell över epidemiernas spridning.

  Plötsligt händer det bara. Tidigare endemiska sjukdomar utvecklas till epidemier och pandemier. En endemisk sjukdom kan visserligen vara dödlig för en enskild patient, men sprids så långsamt i en befolkning, så att de inte utvecklas till epidemier – oavsett om det beror på att de smittade hinner dö innan de smittar tillräckligt många andra, eller på fler tillfrisknar än antalet nysmittade.

  Övriga författare var psykologer, historiker och samhällsvetare. Inför en så stor fara som en dödlig epidemi, agerar vanliga människor irrationellt och deras irrationella beteende bidrar till epidemins spridning. Paniken måste alltså bekämpas, men det finns många historiska exempel på att statsmakterna har bekämpat paniken i stället för epidemin, i stället för samtidigt. Efter mängder av felbeslut av både vanligt folk och politikerna, har till slut politikerna ”tillnyktrat” och ändrat taktik.

  Men då kan det ha varit för sent att rädda enskilda patienter, utan det är samhället som måste räddas. Denna fokusförändring från den enskilda människan till samhället är synnerligen allvarlig. Militär har kommenderat ut för att skjuta sörjande, som försökt ta sig fram till epidemisjukhusen för att ta farväl av döende anhöriga. Det är ett vanligt beteende hos enskilda människor att öka risktagandet för egen del vid allvarliga kriser och hot.

  Det är ett allvarligt och onödigt risktagande från de svenska statsmakternas sida att lita på att smittade ska gå i frivillig karantän i sina egna hem. I Kina har hela städer isolerats från omgivningen. Militär och polis vaktar infartsvägarna, så att ingen kan ta sig in eller ut. Vad händer när sjuksköterskor ersätts med soldater? Frågan diskuteras inte ens i Sverige. Detta blogginlägg, som du har skrivit, är det första i sitt slag i Sverige.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Är det ingen som tagit upp detta i en blogg är det märkligt enligt mitt sätt att se det. Jag litar på smittsskyttsläkaren som brukar framtäda och dessutom vet jag att han varit här i Umeå och fått många pluss som sådan

   • Petter

    Snackade idag med en leverantör vi har i Kina ,och de hade haft flera fall på sitt företag. Han tog det lugnt. De fall pressen går ut med är konstaterade fall i Kina och se detta som toppen av ett isberg, finns sedan flera 100 000 tals fall som är sjuka men inte i fara. I Shenzen är dödligheten ca 0,1 % ,alltså mindre är en vanlig säsongsinfluensa. Detta enligt källa på plats, men ingen kan ju idag säga om den muterar . Lite presshysteri i allt , säljer ju många lösnummer . Det positiva är att flera företag som importerar tillverkning i Kina redan börjar leta svenska leverantörer i sverige. Men problemet nu är inte att industrin är stängd därborta utan att transporterna ligger efter. I nästan allt vi tillverkar i Sverige ingår nån komponent från Kina, och det är inte som du sa i ett inlägg Svenska företag i Kina som levererar detta utan till 95% Kinesiska företag.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

     Ja majoriteten är Kinesiska företag men jag vet i alla fall två Umeåföretag som har egna företag där. Jag såg också ett program som BBC hade gjort och där var det inte lätt att få fram trovärdiga rapporter både hur många som var smittade och hur många som hade dött. Jag har själv varit i Kina två gånger och jag tycker det var svårt att prata med dem om tex miljöfrågor.Det är bra om man finner svenska leverantörer men då finns det säkert problem med att få tag i folk. Det här med transporter är en speciell fråga alltid när det gäller leveranser. Hur det är med tullar vet jag inte

     • Petter

      Jo de är lite speciella vad gäller miljö , de har ju några städer som mer funkar som ”fasader” utåt för att visa på sitt miljöengagemang men dessa ska tas med en nypa salt. De är duktiga på att sätta upp kulisser . Har varit över ca 10 ggr sista 5 åren där de visat upp fabriker som är mönsteranläggningar, men här produceras inte våra produkter tyvärr har vår kontakt sagt. De produceras i riktigt dåliga fabriker med stora miljöbrister. Och det är väl detta som blir kontentan av att vi inte klarar att producera våra produkter i sverige med alla pålagor som lagts på företagen vilket i vissa fall är bra . Men det är tyvärr på konsumenten dessa kostnader ska läggas . Men svenska myndigheter borde sätta krav på alla kinesiska produkter som väller in i landet som produceras och som bara är skit och tillverkas i processer som är emot svenska miljölagar. Titta bara på livsmedelsprodukter som aldrig skulle gå att ta fram enligt svenska lagar typ djurskydd. Men här inhandlar till och med kommuner bara för det är billigt. Ingen hänsyn tas till djurskyddet i dessa länder

     • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Håller inte med dig om allt. För ska man få ordning på detta borde EU agera gemensamt annars tror jag inte får någon effekt. Du har väl som jag sett hur det är med deras produktion av kläder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.