Det kommer en tid efter viruset som riskerar massarbetslöshet och de enorma problem som följer i virusets spår

Efter den här krisen med raserad ekonomi kommer med all säkerhet arbetslösheten att stiga mycket kraftigt tror jag även om vi inte har fått se några antaganden. Men jag skulle inte bli förvånad om den kommer att vara mellan 20-30% innan åtet är slut. Den kan bli mycket högre eftersom hög arbetslöshet ger sämre ekonomi och därmed mindre pengar att konsumera. Eftersom hela värden drabbas blir det sämre tryck i ekonomin i hela världen. Arbetslösheten ökar nu även i USA.

Arbetslöshetsersättning är för låg eller rättare sagt mycket för låg och den bör vara på sikt 80% av lönen för de flesta vilket den inte är idag. Det uppstår många andra problem för de som blir arbetslösa och många har skaffat sig hus eller köpt sig en hyresrätt med lånade pengar och en arbetslös kan då inte betala på lånen. Jag lovar er att Moderatledaren har helt fel när han tror att man inte vill jobba när man ändå får A-kassa eller bidrag som Ulf Kristersson. Det är inget bidrag utan det heter arbetslöshetsförsäkring som man betat för och avsatt löneutrymme för. Att vara arbetslös är en ofrihetsfråga mer än många andra. Det är ett helvete att vara arbetslös det vet jag eftersom jag träffat så många genom åren. Många mår mycket dåligt av detta och det har även forskningen.

Jag lägger ut en artikel från nätet från SVT,s nätsida som tar upp vad forskningen visat. Så här ser artikeln ut och jag citerar
Arbetslösheten väntas i år öka kraftigt på grund av åtgärderna kring coronasmittan. Samtidigt visar forskning från tidigare ekonomiska kriser i Sverige att ett stort antal arbetslösa riskerar att dö i förtid.
– Massarbetslöshet leder till ökad dödlighet i befolkningen, säger Denny Vågerö, professor vid Institutionen för folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet.

Denny Vågerö har forskat på arbetslöshetens hälsoeffekter. I flera stora studier har han tillsammans med forskare från bland annat Karolinska Institutet tittat på effekterna av 90-talskrisen. Enligt forskarna var sambandet mellan ökad dödlighet och massarbetslöshet ”otvetydigt”. 

Drabbar främst män
Bland de män som blev arbetslösa minst en månad mellan 1992 och 1996 ökade risken för en förtida död med 26 procent. För kvinnor var sambandet inte lika tydligt.
De som drabbades hårdast var de som inte fick jobb när ekonomin vände. Långtidsarbetslöshet var en viktig faktor. Lågutbildade män, män med låg inkomst och ogifta män var överrepresenterade.

De dödsorsaker som ser ut att öka mest på grund av arbetslöshet är alkoholrelaterade sjukdomar och självmord. 
– Även hjärt- och kärlsjukdomar sticker ut bland män, säger Denny Vågerö. 
Också dödligheten på grund av trafikolyckor ökade, enligt forskarna.

Tusentals män kan dö i förtid
Enligt banken Swedbanks senaste ekonomiska prognos kommer den svenska arbetslösheten att öka kraftigt fram till sommaren. Enligt deras ekonomer kommer den då ha ökat med cirka tre procentenheter till cirka tio procent. Det betyder drygt 150 000 fler arbetslösa.

Denny Vågerö är noga med att påpeka att alla kriser är olika och att han inte kan säga några siffror om hur många som kommer dö denna gång. 

– Men baserat på tidigare antaganden är det sannolikt att vi får en ökad uppgång i dödlighet när det vänder, säger han. 

Enligt Denny Vågerö är den framtida folkhälsan helt beroende av hur regeringen hanterar krisen. 

– Vid tidigare kriser har man skurit ned arbetslöshetsunderstöd och ekonomiska rättigheter. Nu finns det möjlighet att göra tvärtom, säger han. 
Slut citat från SVT, s nätsida inrikes nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.