Här kommer en sammanfattning av artiklar från Omni som i stort sett är från det gångna dygnet

Corona pandemin tar undan för undan död på fler och fler människor i hela världen och nyhetsflödet handlar främst om detta. Jag brukar följa med nyhetssajten Omni som i sin tur sammanfattar vad som stått i andra media. Idag har jag samlat ihop en del artiklar som kommer från Omni som jag lägger ut så ni får en bild av det som hänt.Här ser ni sammanfattning av artiklar från Omni

Publicerad 6:09
Efter snart tre veckors isolering bubblar missnöjet bland italienarna. Tålamodet i kampen mot coronaviruset har bytts ut mot desperation och det kommer rapporter om folk som stjäl mat för att ha något att äta när pengarna tagit slut, skriver Sky News.
Ett filmklipp som spridits på nätet visar hur en man i Apulien i södra Italien hamnar i bråk med poliser – efter att banken stängt och han inte kunnat få ut familjens enda inkomst, moderns pension. Mannen ber poliserna att följa med dem hem så de får se att familjen står utan mat.
I ett annat klipp ses en man tillsammans med en flicka som äter en bit bröd.
– Precis som min dotter kommer andra barn inte ens ha en sådan här bit bröd att äta om några dagar. Ni kommer att ångra det här för det kommer att bli revolution.

Publicerad 5:33
Det blir ingen karantän för New Yorks storstadsregion, skriver president Donald Trump på Twitter. Tidigare på lördagen lyfte han idén och sa att han ”hade velat se New York i karantän eftersom det är en smitthärd för det nya coronaviruset”.
Efter samtal med guvernörerna i respektive delstat, samt Vita husets coronainsatsgrupp, har han kommit fram till att det inte är nödvändigt. I stället kommer den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC att utfärda en stark reseavrådan.
Under natten kom nya siffror som visade att dödssiffran i landet fördubblades på två dygn från drygt 1 000 till över 2 000.

Publicerad 23:49
Den totala dödssiffran i USA till följd av det nya coronaviruset har nu passerat 2 000 personer, rapporterar AFP med hänvisning till siffror från Johns Hopkins University.
Totalt har nu 2 020 personer dött i landet, en ökning med runt 500 dödsfall senaste dygnet. En fjärdedel av dödsfallen har inträffat i hårt drabbade New York.
Antalet bekräftade fall har stigit till 121 000.

Publicerad 22:58
I Skåne har den verkliga ökningen av coronavirussmitta ännu inte kommit. En viss ökning har märkts de senaste dagarna, men läget är långt ifrån lika pressat som i Stockholm, säger regionrådet Carl-Johan Sonesson (M) till SvD.
– Jag tror och hoppas att de åtgärder vi satte in tidigt gör att vi kan få en plattare kurva och slippa den värsta stormen, säger Sonesson.
Han understryker att det är viktigt att storstadsregionerna inte når sina toppar samtidigt, så att de kan hjälpa varandra.
Bilden av att utbrottet ännu inte riktigt tagit fart utanför Stockholm går igen i en kartläggning av alla regioner som Aftonbladet gjort. Men på de flesta håll förbereder man sig på en jobbig och utdragen kamp mot viruset.
– Jag tror det värsta är över om tre-fyra månader. Men viruset kommer finnas kvar, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare Region Gävleborg.

Publicerad 21:25
De kommande två veckorna kommer bli de tuffaste hittills i kampen mot coronaviruset. Det säger Frankrikes premiärminister Édouard Philippe enligt Reuters.
Landet har i nuläget 10 000 intensivvårdplatser, en fördubbling med hur det såg ut när smittan började spridas i landet. Målet är att öka dem med ytterligare 5 000 stycken.
Senaste dygnet har 319 personer dött. Coronaviruset har totalt krävt drygt 2 300 liv i Frankrike.

Publicerad 20:52
Just nu expressutbildas sjukvårdspersonal för att bemanna de många extra intensivvårdplatserna i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Både läkare och sjuksköterskor har anmält sig frivilligt för att kunna bidra.
– Kan jag hjälpa till så vill jag göra det, säger sjuksköterskan Mina Olsson, en av deltagarna.
En annan som anmält intresse för att rycka in och hjälpa till om det behövs är artisten Anna Bergendahl, som kom trea i årets Melodifestival. Hon utbildar sig just nu till läkare.
– Jag såg en notis om det och det var självklart. Det var någon läkarstudent som sa att man gjorde det på reflex, sa hon när hon gästade Nyhetsmorgon i TV4.

Publicerad 18:27
Dödssiffran i Italien har passerat 10 000 personer, rapporterar det italienska institutet för civilskydd. Under det senaste dygnet har 889 nya dödsfall rapporterats.
Antalet smittade har samtidigt stigit till 92 500.
Fler människor i Italien har dött efter att ha smittats av det nya coronaviruset än i något annat land.

Publicerad 17:51
USA:s president Donald Trump överväger att tvinga delar av delstaterna New York och New Jersey att sättas i karantän, enligt Bloomberg.
– Det kan röra sig om en kortare karantän på två veckor i New York, New Jersey och Connecticut, säger presidenten. 52 000 fall av coronaviruset har konstaterats i New York.
Publicerad 17:22
Från och med måndag stänger Ryssland sina gränser mot omvärlden i hopp om att kunna stoppa spridningen av coronaviruset. Det skriver AFP. Åtgärderna påverkar alla gränsövergångar för fordon, tåg och fotgängare.
Landet har sedan tidigare stängt gränserna mot Norge, Polen och Kina, samt stoppat all internationell flygtrafik.

Publicerad 17:11
Ytterligare 227 personer har under det senaste dygnet konstaterats vara smittade med coronaviruset i Stockholm, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. Totalt är 1 583 personer smittade i regionen.85 patienter får intensivvård och ytterligare 410 patienter får annan vård på sjukhus. Totalt har 8 000 personer testats i regionen.
Tidigare i dag meddelades att ytterligare tre personer i Region Stockholm har dött, rapporterar P4 Stockholm.

Publicerad 16:05
23 procent av de tillfrågade i en undersökning som Reuters/Ipsos gjort i USA uppger att de redan förlorat sitt jobb på grund av coronaviruset. Svarsalternativet inbegriper permitteringar, rena avsked och att arbetsgivaren tvingats stänga ner verksamheten. Många ekonomer tror att arbetslösheten i USA, som länge legat på en historiskt låg nivå, inom kort kommer att överstiga de 10 procent som landet upplevde under finanskrisen. Vissa bedömare, såsom Fed-chefen James Bullard, befarar att siffran kan rusa till 30 procent.

Publicerad 14:03
Totalt 102 personer i Sverige har avlidit efter att ha smittats av covid-19, visar Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering.
Det är en ökning med tio personer det senaste dygnet. Totalt har 3 447 personer i Sverige bekräftats smittade. Mörkertalet tros dock vara stort.

Publicerad 10:20
De är Italiens sjuksköterskor och läkare som står i frontlinjen mot coronaviruset i Europas hårdast drabbade land.
AP har träffat vårdpersonal som stannat upp i en paus eller efter deras skift har avslutats. Deras ögon är trötta och de har märken i ansiktet från skyddsutrustningen.
Vårdarbetarna berättar att de ibland undviker att dricka vatten under sina 8–12-timmarsskift för att slippa gå på toa och byta om.
– Det vi går igenom nu är som en tatuering. Det kommer att finnas kvar för alltid, säger sjuksköterskan Daniela Turno som arbetar i Bergamo, till nyhetsbyrån.

Publicerad 6:55
EU-kommissionen vill att de europeiska teleoperatörerna ska dela med sig av mobildata så att länderna lättare ska kunna räkna ut hur coronaviruset sprider sig. Folkhelsinstituttet i Norge har redan ett samarbete med Telenor som man enligt telejätten ”sätter stort värde på”, rapporterar SVT Nyheter. Viktigt är på samma gång att inte kränka kundernas integritet.
I Sverige är det inte aktuellt. Men Telia, Tele2 och Tre säger sig alla ha möjlighet att dela sådana uppgifter med Folkhälsomyndigheten.
– Om myndigheterna är intresserade kan vi självfallet skräddarsy rapporter med fokus på större rörelsemönster, säger Tres kommunikationsdirektör Mårten Lundberg.

Publicerad 9:16
Donald Trumps rådgivare pressar nu den amerikanske presidenten för att han inte ska sätta några specifika datum då landet ska öppna upp igen efter karantänen, rapporterar NBC News. Tidigare har Trump flaggat för att han vill att allt ska återgå till det normala kring påsk. Enligt flera källor finns det en växande oro för att Trumps vilja att öppna upp mitt i coronakrisen kommer att slå tillbaka mot såväl folket i stort som mot presidentens politiska ambitioner. En källa säger till sajten att Trumps eventuella återval helt hänger på hur han hanterar coronakrisen.
– Det mesta av vad som hänt under de senaste tre åren är nu irrelevant. Det kommer att handla om hur han svarade på det här.

Publicerad 8:59
Testa alla som är osäkra på om de har covid-19 och som inte kan gå till jobbet eller konsumera olika varor. Den åtgärden skulle kunna vara värd 50 miljarder kronor, skriver ekonomiforskare från flera universitet i en ny rapport enligt SVT.
Forskarna vill att regeringen ska ta hjälp av bolag som tillverkar medicinsk utrustning och snabbt få igång en stor produktion.
Testerna krävs för Sveriges ekonomi att återgå till ”något slags normalläge”, säger nationalekonomen Daniel Spiro till SVT.
– Så att vi inte tvingar folk att vara hemma när de egentligen tagit sig igenom smittan, säger Daniel Spiro, nationalekonom vid Uppsala Universitet

Publicerad 5:26
Landskapet Nyland, där Helsingfors ingår, har isolerats från övriga Finland i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset. En åtgärd som saknar motstycke i fredstid, skriver finska public servicebolaget Yle.
Fritidsresor förbjuds och man får bara röra sig över gränsen om det är nödvändigt.
Hundratals poliser har kommenderats ut för att sätta upp kontrollplatser vid större vägar. Poliser, militär personal och uppemot 750 värnpliktiga kommer att hjälpa till vid avspärrningar för att se att inga obehöriga passerar gränsen, skriver nyhetsbyrån STT enligt TT.
Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.