Jag blir förbannad när jag får läsa att det saknas skyddsutrustning för personal inom sjukvården. Ett exempel från Spanien gör en mörkrädd

Spanien har det mycket besvärligt inom sjukvården. Coronasmittan ställer till ordentligt. Det är omänskligt det personalen utsätts för och det är bristen på skyddsutrustning som är det stora problemet då man till och med måste använda sopsäckar. Dödstalen i Spanien stiger också. Min fundering rör detta med skyddskläder och att det finns så stora brister överallt i hela världen.

Det är en tid sedan smittan drog igång och man visste att den skulle spridas och jag funderar över varför man inte drog igång tillverkning av skyddsutrustning i hela världen för den är inte så komplicerad. I USA gav Trump order om masstillverkning av respiratorer då man befarade att de skulle behövas för de sjuka men var har hänt där när det gäller utrustning till sjukvårdspersonalen.

I Sverige har vi nog en del att fundera just när det gäller sjukvårdsutrustning och hur vi har det stället med beredskap för detta. Dels kan man tillverka för lager men man måste även kunna ha leverantörer som drar igång produktion när det behövs. Jag tror att fen där lagen om upphandling är en stor bov och den borde man ta bort i sådana tider som vi nu upplever. Sjukvårdspersonal är en bristvara redan för Coronasmittan och man måste ha utrustning så att personalen känner sig trygg. Bristen har funnits ganska kort tid efter vi drabbades om smittan, och nog måste man väl ha koll över hur mycket sjukvårdsutrustning man har. Nu har Sverige dragit ut på tiden för att sjukvården ska hinna med och hoppas att jag slipper höra berättelser som hänt i Spanien och att man kan byta utrustning på det sätt dom det ska ske. Nedan kommer en artikel från Omni som beskriver hur det ser ut i Spanien.

Spaniens sjukhus svämmar över av coronasmittade patienter som ligger på golven. Samtidigt har personalen i många fall helt slut på skyddsutrustning och tvingas använda sopsäckar, skriver The Guardian.
– Vi har ingenting. Vi står nakna inför viruset, säger läkaren Ana Giménez på Infanta Leonor-sjukhuset i Madrid.

I veckan kom också rapporter om att soldater som hjälpt till att desinficera äldreboenden hittat övergivna och döda gamla i sina sängar. Många i landet har reagerat med bestörtning efter nyheten. Yolanda Cumia är en av dem. Hon förlorade nyligen sin far i smittan och säger till tidningen att ”generationen som överlevt både inbördeskriget och Francoregimen nu dör ensamma.” Enligt nya siffror på söndagen har 838 spanjorer dött det senaste dygnet. Slut citat Omni

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.