Det finns brist på folk hos gröna näringarna och det är mycket varsel och många arbetslösa obegripligt att inte jobb med livsmedel inte duger. Det är nåt fel då

Brist på arbetskraft hos jordbrukare. I aktuellt speglades detta problem genom att media har träffat bönder och odlare. Samtidigt är det hur mycket folk som helst som varslats och mest inom hotell och restaurangbranschen. Jag tycker det är mycket märkligt när företagen har gjort massor med uppsägningar och det är speciellt inom handel, hotell och resturang. Jag fattar inte varför unga som ofta haft tillfälliga jobb timme för timme kan ta ett jobb för säsongen. Inte minst unga människor pratar ständigt om närodlat då borde man ta ett jobb där när man behöver folk.

Varför ska man inte kunna jobba där man tillverkar lokalproducerat och hämta folk utanför EU för att skörda. Man måste ta och kontrollera noga varför man inte tar ett jobb hos de gröna näringarna. De som har A-Kassa borde ställa upp för annars riskerar man att missa A-Kassan. Är man rädd för att lönen är för låg så att man riskerar att få lägre A-Kassa om man blir arbetslös igen så borde väl staten kunna ändra reglerna för A-Kassan så att tillfälliga jobb inte sänker A-Kassan. Vi kan inte ha ett system fär lönen är så låg att ingen vill jobba där och jag förutsätter även att Lantarbetarna ser till att det finns kollektivavtal hos arbetsgivarna.

Här ser du en artikel från Omni och det finns ju folk som blir lediga och vad gör då förmedlingen för att de som blivit uppsagda tar jobb inom jordbruksnäringen. De jobben tror jag är minst lika bra som kvällsjobb på restauranger. Förmedlingen har hur mycket folk som helst till de gröna näringarna. Så till Omni.

Varslen når nya rekordnivåer i coronakrisens spår, meddelar Arbetsförmedlingen på en pressträff.
Senaste veckan fördubblades antalet varslade till 18 433 personer, enligt myndighetens statistik. Hittills under mars har 36 800 personer varslats om uppsägning. – Det är de högsta siffrorna vi har sett någonsin, säger analyschef Annika Sundén.
– Hälften av varslen under mars lades under förra veckan, fortsätter hon Krisande hotell- och restaurangbranschen står för nästan 40 procent av varslen, uppger Arbetsförmedlingen.
– Vi har ännu inte sett att det har påverkat industrin i samma omfattning, säger Sundén.

Nedan ser ni en artikel till om hur många nyinskrivna det är på arbetsförmedlingen så jag fattar inte varför det inte går att få folk till de gröns näringarna här måste man nu från förmedlingen men även från arbetsmarknadsministern pekas med hela handen. Man kan inte ta in arbetskraft utanför EU när så många går arbetslösa. Nedan se Omnis artikel om arbetslösheten

Antalet nyinskrivna på Arbetsförmedlingen har skjutit i höjden sedan coronavirusets utbrott, rapporterar SVT.
Under förra veckan skrevs över 14 200 personer in som arbetssökande, en ökning med drygt 2 000 personer på en vecka. Enligt SVT är det just nu mer än dubbelt så många nyinskrivna arbetssökande som det brukar vara vid den här tiden på året. Slut citat Omni

Jag tycker att det finns goda möjligheter med ansträngningar att få folk till de gröna näringarna

2 kommentarer

  1. Svenne

    Det är ju jobbigt att jobba i de gröna näringarna och dåligt betalt. Det vet vi som jobbar där 12 timmar om dagen 7 dagar i veckan. Korna ska mjölkas oavsett du är sjuk eller frisk.Fodret ska in när vädret tillåter . Nej de som vill arbeta inom detta är människor som vi hittar i andra länder. Men kan vi få lite mer för det vi producerar och inte behöva ligga på gränsen till konkurs hela tiden så kan det bli en ändring.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Vi min fru och jag betalar mer för det som är närodlat för det har bättre kvalité. När det gäller upphandling till det offentliga lägger LOU hinder. När det gäller mjölken fastställs priset av medlemsorganisationen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.