Det finns saker som gläder i coronatider. Folk slutar att röka vilket är bra på sikt för folkhälsan

Det finns även glädjande saker som händer i samband med Coronaviruset och det är att många människor väljer att sluta röka. Jag har slutat röka för länge sedan och på grund av att vi visste mycket väl att rökningen inte är bra för hälsan. Jag själv hade arbetat med asbest som inte var särskilt bra för mina lungor. Innan det senaste beslutet om att sluta röka togs hade vi prövat att sluta men sedan börjat om igen. De första gångerna hade i alla fall jag inte bestämt mig ordentligt tror jag.

Men när vi upphörde hade vi verkligen bestämt oss och när det var klart i huvudet har ingen av oss haft ett enda återfall. Jag tycker det gick hur bra som helst och rökningen var borta för alltid. Nu är det många som slutar enligt uppgifter och då är det för att informationen om att man har mycket större risk för att få ett allvarligare angrepp av det virus som har just nu. Samband mellan rökning och arbete med asbests fanns stora samband mellan rökning och asbest när det gällde lungcancer. Det var ytterst få som fick lungcancer av asbest utan att ha rökt. Jag själv som regionalt skyddsombud hade mycket att göra med asbets och damm. Många inom rörbranchen har fåt lämna in på grund av jobbet.

Jag minns också hur rädda många restauranger och krogägare var när det kom ett rökförbud på restaurangerna och det fanns även partier som talade om krogdöden men den uteblev helt utan det blev flera som gick ut och käkade när det blev rökfritt. Det fanns andra effekter som att kläderna slutade lukta illa liksom på krogarna där det luktade mat i stället för inpyrd rök.

Det är bra att rökningen kommer upp på dagordningen och att folk bestämmer sig för att sluta. Jag kan verkligen rekommendera det då det blir ett helt nytt liv och då luktsinnet vaknar till liv vilket känns underbart. Det var ohälsosamt förut och det är det fortfarande att röka. Ta chansen och det är du själv som är den riktigt stora vinnaren. Det är bara att bestämma sig och är inte så märkvärdigt och svårt om man vill. Rökning är en mycket viktig hälsofråga och även kol har oftast ett samband med rökning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.