Det finns jobb inom jordbruksnäringen och de söker folk , det är inget sämre jobb än andra servicejobb och passar unga människor

Visst har han rätt som är ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund Palle Bergström när han tar upp frågan om arbetskraft till Lantbrukarna. De har ju problem över hela Europa att få tag i folk till odlingar och även till bärplockning och då inte bara i skogen utan snart är det dags för jordgubbarna att de ska vara på borden. Jag tycker det är mycket märkligt att man ska ta hit arbetskraft utanför EU.

Vi går ju mot en tid med massarbetslöshet. För nya på arbetsmarknaden är det ett jobb som många andra och kan ge att man fyller arbetsvillkoren och då senare har rätt till A-kassa. Det är ett ganska fritt jobb och jag tror inte heller det är sämre betalt än inom många andra serviceyrken. Det kan inte vara så att man ska gå på A-Kassa när det finns jobb. Dessutom måste man öppna gränserna inom EU för arbetskraft, de är åt skogen att man på detta sätt begränsar den fria rörligheten. Det måste även vara ett bra sommarjobb och tjäna ihop en slant. Jag tycker också facken ska hjälpa till att vi kan få mer mat lokalproducerad. Arbetsförmedlingen har också en uppgift att de som arbetslösa kommer ut i jobb. Jag blir bekymrad när jag ser att man inte får tag i folk som kan jobba. Jag fattar inte vad det beror på om man tror det är ett skitjobb eller vad är det. Så här skriver Omni om LRFs ordf debattartikel.

Många svenskar har permitterats eller blivit arbetslösa på grund av coronapandemin – ändå går det trögt för lantbrukarna att hitta arbetskraft till de 8 000 säsongsjobb som behövs under våren och sommaren. Det skriver Palle Borgström, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund, på Aftonbladet Debatt.

”En del tror att bönder hellre utnyttjar billig utländsk arbetskraft i stället för att anställa svenskar”, skriver han och understryker att inget kunde vara mer fel. Coronakrisen skulle snarare kunna ge lantbruket en chans att bli mer attraktivt och få samhället att se bönder som ”en livsviktig och spännande framtidsbransch som leder utvecklingen mot det hållbara samhället”. Slut citat

Vi måste alla hjälpas åt så att vi kan få en större del av vår mat producerad i vårt land. Det finns säkert många yngre som varit ute och sagt just detta. Då borde det vara en självklarhet att även skaffa sig lite gröna fingrar.

En kommentar

 1. Peter

  Jag har själv också läst insändaren som LRF skrev i Aftonbladet.
  Men dom glömmer några grejer och det är att många ungdomar idag saknar körkort för att ta sig till dessa bärodlingar på egen hand då det på ca 20 år blivit både dyrare men också svårare att ta körkort vilket inneburit att många ungdomar har skippat det av ekonomiska skäl.

  I stället så har många unga som skulle kunna tänka sig att jobba som jordgubbsplockare eller potatisplockare hamnat i ett moment 22 då jobben kräver körkort samt egen bil som dom inte har!
  På grund av att många ungdomar saknar rika föräldrar och rätt förutsättningar att ta körkort idag.

  När det gäller exempelvis skogsplanteringen som också saknar arbetskraft så är arbetsmiljön väldigt hård även om många Svenska ungdomar tidigare har jobbat som skogsplanterare med en bra ackord lön.

  Problemet med att jag tror att många ungdomar eller yngre vuxna idag drar sig för att ta dessa typer av jobb som skogsplanterare eller bärplockare är att många kommer ihog hur ”SkogsNicke” utnyttjade utländsk arbetskraft för många år sedan där han blåste dessa arbetare på sina löner!

  Om det finns någon garanti att inte Svenska ungdomar kommer att bli behandlade lika illa som arbetarna från Kamerun blev av SkogsNicke så tror jag säkert att många ungdomar kan tänkas jobba med plantsättning då det ändå ger bra betalt om man är snabb!

  Många har nog såna som SkogsNicke i allt för färskt minne som har gett branschen dåligt rykte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.