Det är mycket bra att Umeå är med om att jobba för ett fossilfritt samhälle

Jag tycker att kommunen i går tog ett mycket bra beslut igen och det handlar om att vi måste ställa om till ett fossilfritt samhälle. Oljan måste bort så fort det går och kol håller snart på tillhöra en svunnen tid. Men det måste bli beslut även på en övergripande nivå om man ska klara av att ställa om till fossilfritt och då kan man inte bete sig som polackerna gör att vilja fortsätta med att bryta kol. De sade de för att rädda jobben men det är nog tvärt om att omställningen till fossilfritt kommer att ge många nya jobb.

Jag lägger här ut kommunens pressmeddelande om detta.
Umeå kommun tackar ja till inbjudan att medverka i projektet Kommunala klimatledare inom offentlig upphandling som arrangeras av Fossilfritt Sverige. Projektet ska bland annat bidra till att utveckla mer samordnade regionala klimatkrav.
Fossilfritt Sverige är ett regeringsinitiativ som vill påskynda omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Projektet hjälper till att sprida framgångsrika arbetssätt och stimulera till mer samordnade klimatkrav i upphandlingar.
– ­­­­­Genom att medverka i det här projektet visar vi för medborgare och andra att Umeå kommun har långsiktiga klimatmål som alla verksamheter arbetar för att nå. Genom projektet underlättar vi för fossilfria upphandlingar och stärker på så vis även företag som vill ställa om till att leverera fossilfria produkter och tjänster, säger Hans Lindberg (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Projektet Kommunala klimatledare inom offentlig upphandling har som mål att utveckla kommunernas arbete med att använda offentlig upphandling mer strategiskt i klimatomställningen och därigenom bidra till att stärka de företag som vill ställa om till att leverera fossilfria produkter och tjänster. Umeå är en av fem kommuner som fått en inbjudan till att delta i projektet.

Kommunerna som deltar förväntas fungera som förebild och inspiration för omkringliggande kommuner, andra offentliga beställare i regionen och för riket i stort.
Projektet Kommunala klimatledare syftar till att:
• Skapa en plattform för att lära och inspireras av varandra
• Utveckla mer samordnade regionala klimatkrav
• Utöka dialog och kunskapsutbyte mellan kommuner och det regionala och lokala näringslivet
• Stärka kommunernas exponering och kommunikation om arbetet med klimatkrav inom offentlig upphandling
• Hitta och utveckla metoder för värdering och finansiering av klimatkrav
• Hjälpa att undanröja eventuella nationella hinder samt hitta kostnadseffektiva lösningar för klimatkrav i upphandlingar. Slut med pressmeddelandet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.