Överdödligheten överlägset störst i Storstockholm lågskattekommuner.

Det finns en överdödlighet på äldreboenden. Nu har Svt granskat detta och så här skriver Svt och jag citerar. ”Vi fann en överdödlighet på närmare 30 procent på landets äldreboenden under perioden i år. För region Stockholm, som varit särskilt drabbat, var överdödligheten runt 100 procent. Andra regioner som sticker ut är Västmanland (62 procent överdödlighet), Östergötland (41 procent), Jämtland (39 procent) och Södermanland (37 procent)”

Som ni se är överdödligheten störst i Stockholmsregionen. Och de vinner ligan på ett överlägset sätt där den ligger på över 100%. Ni ser vilka regioner som kommer efter och glädjande nog finns inte Västerbotten med på den här listan. När det gäller kommunerna i Stockholmsregionen så är de flesta styrda av alliansen där moderaterna är störst i de flesta och har moderater som styr. I minst 2 är det Ebba Bush partivänner som har ordförandeposter i nämnder för äldre. De flesta kommunerna har också mycket låg skatt så låg att den är 5kr lägre än i Västerbotten. De har tyckt att det var bättre att ha låga skatter än att satsa på välfärden. Om de bara skulle ha en krona mer i skatt så har det varit lätt att satsa på välfärden

Så hör man inte utan de är värre på att ropa på staten och staten ska gå in. I många av kommunerna har man också satt bort många boenden på entreprenad men man ska inte skylla på entreprenörerna utan på kommunerna då de har ansvaret fullt ut. Man har självklart satt ekonomin i upphandlingarna på ett sätt som gör att man håller budgeten. Nu upprepar jag att det är så enkelt att äldreomsorgen är kommunernas ansvar och sjukvården är inte heller statens ansvar. Tänk att reporterna på aktuellt inte fattar detta när de pratar med Lena Hallengren där de är så dåligt pålästa när de säger att du som är ytterst ansvarig vad gör du.

Om nu staten ska in med mer pengar till äldreomsorgen ska inte de kommuner som har så låg skatt som 5kr mindre än kommunerna i länet ha lika mycket pengar för varje patient som tex Västerbotten får. Där finns en riktig chans att göra välfärden och dess finansiering mer rättvis. Det måste vara så och det måste man fixa till. Reinfeldt gav de rika kommunerna ett extra statsbidrag på över en miljard till de rika kommunerna. Jag vet inte hur många som dött i vårt län och hur stor överdödlighet länet har men det är mindre än 37% för där låg Södermanland på just 37%. Vi har mycket lägre dödlighet och jag både hoppas och tror att det beror på att vi haft högre anslag till äldreomsorgen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.