Lech Walesa tycker att demokratin är hotat i Polen och orsake beror på beror på regeringspartiet Lag och rättvisa

Lech Walesa tycker demokratin är hotad i Polen. Det är bara att hålla med om detta och varför han säger så att regeringspartiet Lag och rättvisas nedmonterar demokratin. Det är faktisk lite märkligt att länder som haft kommunistiskt styre och blivit kvitta detta ofta får nya förtryckarreregingar i form av extrem höger. Jag tycker det är intressant att den gamla varvsarbetaren tar upp detta och han var ju den förste presidenten med fria val i alla fall.

Så här skriver Omni om detta. Jag citerar Omni.
Det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) försöker nedmontera demokratin och ta landet tillbaka till medeltiden. Det säger Polens första demokratiskt valda president, Lech Walesa, i en intervju med The Times.
Inför söndagens presidentval, där den sittande presidenten Andrzej Duda utmanas av mittenpolitikern Rafal Trzaskowski, går nationalikonen till hård attack. Han nämner bland annat PIS politisering av domstolarna som ett exempel på partiets förakt för demokratin.
– Det är det partiets arbete bygger på. Att förändra och förstöra så att den som kommer efter inte har möjlighet att göra bot och bättring, säger han. Slut citat Omni

En kommentar

  1. Rickard

    Walesa har en personlig konflikt med Kaczynski så man ska inte lägga för stor vikt vid det han säger.
    Domstolsväsendet är nerlusat med gamla kommunister och deras avkomma. Det fanns ingen demokratisk insyn, de har byggt en stat i staten. 90% av polacker var missnöjda med domstolsväsendet, de hade lägst förtroende av alla institutioner i Polen. Det är därför som Lag och Rättvisa reformerar de gamla korrupta strukturer och det givetvis ogillas, den sk ”Deep state” slår tillbaka. Några hundra domare av 10.000 är väldigt politiserade och bekämpar regeringen på alla sätt.

    Polen till skillnad från Tyskland har inte gjort sig av med kommunistiska domare medan Västtyskland har sparkat de flesta DDR domare. Polens viceordförande för Högsta Domstolen var tills nyligen en fd kapten i den kommunistiska militära underrättelsetjänsten… Det är dessa kommunistiska domare och deras avkomma som fått en gräddfil till domaryrket som ifrågasätter presidentens utnämningar. De själva utnämndes till domare av en kommunistisk regim och har mage att ifrågasätta den demokratiskt valde presidentens prerogativ.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.