Det har skett en överdödlighet på vissa äldreboenden men även på boenden där vissa invandrargrupper bor

Att antalet döda stigit på äldreboenden är ingen stor nyhet och det har skett i Stockholms området. På flera har de stigit med flera hundra procent och inte förvånande när Corona viruset kommit in på äldreboenden. Snittet på de äldreboenden som Aftonbladet tittat på är en en överdödlighet på 22%. Jag tycker det är det måttet som är viktigt eftersom det i vanliga fall dör folk på dessa boende som är vård och omsorgsboende och särskilda boenden och på dem får man inte plats om man är frisk utan där hamnar man om man inte klarar sig med hemtjänst i det boende man har.

Vad som skett är också att det skett en överdödlighet på vissa grupper av invandrare där den varit på över 200 %. I en artikel från Omni kan ni läsa vad msn tror är orsaken till detta är trångboddheten. Jag lägger ut två artiklar från Omni och den första handlar om överdödligheten bland vissa invandrare och den andra om överdödligheten på äldreboenden. Jag citerar artiklarna i dess helhet

Överdödligheten i covid-19 är över 200 procent högre för vissa grupper av invandrare jämfört med personer födda i Sverige, enligt en ny studie som har publicerats i Läkartidningen.
– På samma sätt som man säger att vi inte kunnat skydda äldre på äldreboenden, kan man säga att vi framför allt inte lyckats skydda äldre invandrare i trångboddhet, säger professorn Kristina Jakobsson till Göteborgs-Posten.
Studien har tittat på personer födda i Irak, Somalia och Syrien. Faktorer som tros ha lett till större smittspridning bland dessa grupper är bland annat mindre möjligheter till social distansering och att flera generationer bor tillsammans i högre utsträckning.

På flera äldreboenden har antalet döda stigit med flera hundra procent i vår, jämfört med samma period förra året. Det visar en granskning från Aftonbladet, som kartlagt närmare 1 000 boenden i Sverige.
Snittet för alla boenden i kartläggningen är en överdödlighet på 22 procent jämfört med förra året. Men siffran är sannolikt högre, enligt tidningen. Flera kommuner har vägrat lämna ut eller inte lyckats ta fram uppgifter om dödstalen. Slut citat Omni

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.