Försäkringar är försäkringar och bör ligga utanför statsbudgeten

Se till att försäkringar får vara försäkringar. Därför är det på tiden att de lyfts ur statskassan och budgeten. De två största är sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen. Dessa försäkringar och fler med dem har när de införts så har löntagarna fått betala för dem genom att löneutrymmet minskades vid de förhandlingar som facket och arbetsgivare har haft. Det är de plus lite till som felaktigt kallas arbetsgivareavgifter och jag vet att sjukförsäkringen gett vinst åt staten. Nu stjäl man dessa pengar friskt när man sänker eller till och med tar bort dem. Däremot kompenseras inte löntagarna med höjda löner. Att S-regeringen med sin ordförande fd metallbasen Stefan Löfven går med på detta tycker jag inte om.

Jag kan även konstatera att fler och fler fack och arbetsgivare nu förhandlar om att sätta av pengar till tjänstepensionerna eftersom staten och det pensionssystemet inte håller måttet. Jag tycker avtal är en bättre lösning numera eftersom i stort sett alla partier tar pengar till andra saker som löntagarna avstått i löneförhandlingarna. Jag tycker också att AMF som gäller för LO kollektivet har bättre avkastning på de insatta pengarna än vad staten har på AP fonderna.

När det gäller A-Kassan så det varit Högre avgifter än utgifter. De senaste tio åren har a-kassan varit en riktig kassako för staten. Men mycket av pengarna som betalas in går inte till ersättning till de arbetslösa. Därför borde avgifterna sänkas eller taket i a-kassan höjas, vilket jag tycker har varit en sak som partiet varit inne på flera gånger då målet är 80% av lönen. Lägg den då utanför statens budget.

6 kommentarer

 1. Sixten Jonsson

  De flesta av skatterna används som styrmedel för att få oss att minska produktion och konsumtion av varor och tjänster som anses ha en negativ påverkan på hälsa och miljö.Arbetsgivareavgiften i Sverige är Europas högsta vilket innebär att det måste vara negativt med arbetskraft.Lagstiftarens syfte är troligtvis att företagen ska minimera mänsklig arbetskraft till förmån för automatisering och effektivisering alternativt flytta ut arbetsintensiv produktion.Coronavirusets effekt blir att utbildningsplatserna på högskolorna inte kommer att räcka till då arbetslösheten kommer att öka kraftigt som följd av nedlagda företag.

 2. Peter

  Jag håller med dig fullständigt i det här att sjukförsäkringen inte ska vara en kassako för staten.
  Utan pengarna ska gå till dom arbetslösa eller sjukskrivna som den är till för.
  Om taket för A-kassan höjs så gynnar det bara dom som tjänar mest och som får ut garanti ersättning.
  Grundersättningen för dom som har det sämst ställt borde i stället höjas!

 3. Björn

  Är väl ingen skillnad mot alla andra skatter och avgifter som vi betalar, alla slantar går direkt in i statens börs och fördelas ut efter tycke och smak.
  En ko är en ko,oavsett vad det är tänkt att bekosta.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Nej de försäkringar som finns har löntagarna fått betala genom att avstå löneutrymme i förhandlingar med arbetsgivarna. Det vet jag för jag har suttit i de centrala löneförhandlingarna för Byggnadsarbetareförbundet

   • Björn

    Jo visst är det så,till viss del. Är medveten om att vi avstår löneutrymme till nämnda försäkringar. Vad jag menar är att vi knappast finansierar försäkringarna enbart med dessa uteblivna slantar. Vore det så är det en gåta att försäkringarna inte räcker till.
    Visst avsätts det pengar i statsbudgeten till dessa försäkringar?
    Är inte insatt, men antar att finansieringen är en kombination av avgifter och pengar från staten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.