Först och ganska länge smittade Corona bara via droppsmitta enligt experterna nu säger man att den även smittar genom luften

Man blir aldrig riktigt klok på alla dessa experter som finns i Sverige och i de flesta andra länder när det gäller vilken typ av smitta det är som gett oss den pandemi som råder i hela världen. Under ganska lång tid sa samtliga experter att det är en droppsmitta som gäller. Därför har man också gjort olika typer av förhållningsregler utifrån detta. Det har varit en sanning som inte längre är en sanning och det är bland annat WHO som kommer med en annan syn än som gällt tidigare. Nu är det inte bara droppar från andra som man bör vara försiktig emot eftersom man är ganska säker att smittan kan vara en luftburen smitta. Då är den självklart ännu svårare att undvika och då kommet det säker att komma besked om att inga som helst kontakter bör ske inomhus.

Jag lägger ut ett citat från Omni som handlar om vilken smitta det kan vara och så här ser den ut.
”Det finns allt mer som tyder på att coronaviruset kan spridas som luftburen smitta. Det säger WHO på sin pressträff på tisdagen.
– Möjligheten till luftburen smitta på publika platser, framförallt under väldigt specifika förhållanden, trängsel, instängt, dålig ventilation, kan inte uteslutas, säger professorn Benedetta Allegranzi. Hon fortsätter med att tillägga att bevisen behöver samlas och tolkas, skriver Reuters.

WHO meddelar också att organisationen kommer att komma med en sammanfattning om kunskapsläget kring hur viruset sprids de kommande dagarna.
– Det är viktigt att vi vet hur detta passar in i de riktlinjer vi har, säger WHO:s Maria van Kerkhove.

I Sverige fick Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson frågan om luftburen smitta på tisdagens presskonferens. Han sa då att teorin att viruset sprids lättare genom luften än vad WHO informerar om kan stämma i vissa situationer. Trots det menade han att organisationens riktlinjer är korrekta, rapporterar TT.
– Det är viktigt att göra som WHO, att man riktar in sig på de huvudsakliga, viktiga smittovägarna.

TT faktaruta om droppsmitta och luftburen smitta

Droppsmitta innebär att smittan överförs från droppar som sprids i luften när någon hostar, nyser eller kräks. Dropparna når som regel inte längre än någon meter. Men en del av dropparna, så kallade aerosoler, är så små att de följer med luftströmmar något längre. Både större droppar och aerosoler kan smitta den som andas in dem.
Luftburen smitta utgörs ofta av viruspartiklar som förökar sig i blåsor på huden och virvlar upp i luften. Luftburen smitta kan färdas långa sträckor och ses exempelvis vid mässling och vattkoppor. Även mycket små intorkade droppar kan, om de blir tillräckligt många och håller sig kvar i luften, orsaka luftburen smitta för den som andas in dem. Luftburen smitta utgör en mindre risk utomhus och på platser med god luftomsättning, där dropparna snabbt späds ut.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Slut citat från Omni

3 kommentarer

  1. Sixten Jonsson

    Om jag vore pensionär som du skulle jag hålla mig i Långvattnet och handla på nätet så mycket som möjligt.Fina utflyktsplatser finns att beskåda i närområdet läs lokalbladet.Varför inte bilytflykter i kulturlandskapet istället för alla dessa utomlandsresor😃

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.