Man måste få tjäna in tjänstepension även när man fyllt 65 år, en morot att jobba längre

Flera partier tycker att man ska jobba längre än till 67 år. Det ser ändå ut som om att man inte är lika mycket värt ändå eftersom arbetsgivaren inte betalar tjänstepension längre än det år man fyllt 65 år på flera avtalsområden. Däremot så betalar arbetsgivaren in till den allmänna pensionen så länge du jobbar. Men du får inte allmän pension på hela lönen. Så här betalar arbetsgivaren in till den allmänna pensionen.
Så fungerar allmän pension
Varje år avsätts 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst det vill säga lön och andra skattepliktiga ersättningar upp till 7,5 inkomstbasbelopp till allmän pension. Den största delen, 16 procent, går till inkomstpensionen. Resterande mindre del, 2,5 procent, går till premiepensionen. Då får du nog ingen pension över dessa 7,5 inkomstbelopp. Tyvärr kan jag inte detta men troligen får man inte mer än det man betalar in men hur det blir om du jobbar längre ?

Jag förstår inte och fattar inte varför inte facken och arbetsgivaren kan träffa överenskommelser om att hela den tid man jobbar så får man tjänstepension även på denna lön. Då skulle det vara mer intressant kanske speciellt för de med lägre lön och är privatanställd. Men pension på den lön man jobbar in borde gälla. Det här borde man ändra så fort som möjligt. Jag lägger med hur det ser ut inom de olika avtalsområdena. Då ser man att det är ett avtalsområde arbetsgivaren betalar in och det är för de som är födda 1986 eller senare. Men varför inte för alla som fortsätter att jobba borde rimligen påverka även tjänstepensionen.

Kollektivavtalade tjänstepensioner
Privatanställd tjänsteman (ITP1) som är född 1979 eller senare – Tjänstepension betalas in till och med 65 års ålder
Privatanställd tjänsteman (ITP2) som är född 1978 eller tidigare – Tjänstepension betalas in till och med 65 års ålder
Privatanställd arbetare (SAF-LO) – Tjänstepension betalas in till och med 65 års ålder
Anställd inom kommun- och landsting (AKAP-KL) som är född 1986 eller senare – Tjänstepension betalas in så länge du jobbar, oavsett ålder
Anställd inom kommun- och landsting (KAP-KL) som är född 1985 eller tidigare – Tjänstepension betalas in till och med 67 års ålder
Statligt anställd (PA16 avd 1) som är född 1988 eller senare – Tjänstepension betalas in till och med 67 års ålder
Statligt anställd (PA16 av 2) som är född 1987 eller tidigare – Tjänstepension betalas in till och med 65 års ålder.

Vi ser ju hur pensionssystemet och främst det allmänna inte ens följer det som var lovat och det har blivit så att nu måste man fatta beslut om att höja pensionen för vissa så att de inte hamnar på fattighuset. Principen måste ändå vara att man ska kunna leva på sin pension. Nu blir det bland annat bostadsstöd som ska till. Ska vi undvika fattigpensionärer måste det betalas in mer pengar till systemet och hur man ska ta in vet jag inte men det finns det säkert lösningar på. Arbetar vi längre kommer det in mer skatter till alla nivåer och det blir ganska höga inkomster om man tar ut pensionen samtidigt i alla fall den allmänna pensionen.

Avslutningsvis vet jag att på många håll är kunskapen dålig om den pension man får när man nått den åldern och då är det för sent. Jag läser att i förhandlingar på den privata sidan finns det intresse att ur löneutrymmet satsa på tjänstepensionen och det är klokt. Inom många branscher finns det brist på folk och jag tror att det finns en hel del att hämta bland de som tänker gå i pension och en bra morot där blir det om man får tjänstepension även på den lönen

2 kommentarer

 1. Jesper

  ”Jag förstår inte och fattar inte varför inte facken och arbetsgivaren kan träffa överenskommelser om att hela den tid man jobbar så får man tjänstepension även på denna lön.”

  Det beror på att vare sig facken eller arbetsgivarna är särskilt intresserade av att folk ska jobba längre. Det är mest politiker, ekonomer och utredare på Pensionsmyndigheten som tycker att man ska göra det.

  De gamla förmånsbestämda systemen är dessutom illa anpassade till att kunna trappa ner utan bygger på att man ska gå i pension samtidigt som man toppar lönekarriären och de är nästan omöjliga att omförhandla. För ITP 2 kan man gå när man är 62 och så betalas de sista årens premier av kollektiva medel. Ur rent tjänstepensionsperspektiv finns det alltså varken incitament för arbetsgivaren eller den anställde att vara kvar förutom att pensionen blir något lägre pga fler uttagsår.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   För mig är det obegripligt att man inte får fram ett nytt avtal om tjänstepensioner sedan man egentligen höjt pensionsåldern till 67 år. Min uppfattning är att de ska utgå pension på varje krona man får i lön

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.