Så tar jag lite om detta att bygga små kärnkraftverk

Moderaterna och Liberalerna har skrivit på DN debatt att man vill att man ska kunna bygga små kärnkraftverk utspridda över hela landet. Det mest intressanta är när de säger att den lagstiftning de själva drev igenom för 10 år sedan som hopplöst föråldrad. Just det tycker jag är intressant att de tar upp för det visar att deras politik och lagstiftning enbart har varit mycket kortsiktig, vilket jag sa redan då eftersom all energiinvestering måste vara långsiktig. Jag tror inte det är enbart inom energiområdet som den är kortsiktig, det är all planering som alliansen sysslade med och på de flesta områdena. Det skulle öppna upp för små reaktorer och jag har själv svårt att tro att det är något energibolag som vill bygga. Det är ju en dyr och mycket kostsamma utredningar som ska till och jag är tveksam om små kärnkraft anläggningar kommer att vara lönsamma. Hur det är förenligt med Energiöverenskommelsen kan jag inte i detalj men minns jag rätt så fanns det inget förbud mot att bygga ny kärnkraft.

Ska det byggas mer energi som kärnkraft så måste den bygga i Södra Sverige där det internt, tro jag finns överföringskapacitet. Att bygga den i Norrland är ingen bra lösning då det finns mycket stor brist på kapacitet i överföringen. Den borde man vara rädd om och jag har sagt att ska det tillkomma industri som har behov av energi så bör man lokalisera den till Norrland och helst övre Norrland. Skulle tro att det visste Northvolt om och därför kollade man upp detta med Umeå och Skellefteå och då valda man den senare kommunen då man där i stort sett hade klar byggbar mark.

Så här sammanfattar man DN artikeln.
Sverige behöver göra det möjligt att bygga fler små kärnkraftsreaktorer utspridda över landet, skriver partiledarna Ulf Kristersson (M) och Nyamko Sabuni (L) på DN Debatt. De efterlyser ny kärnkraftslagstiftning och beskriver den nuvarande, som Alliansen själv drev igenom för tio år sedan, som ”hopplöst föråldrad”.
”Det som för tio år sedan skulle kunna ha varit en robust lagstiftning för att på sikt säkra energiförsörjningen har nu blivit ett hot mot just en långsiktigt hållbar energiförsörjning”, skriver partiledarna. Slut citat

Som ni ser har inte alliansen som regering inte infört en robust lagstiftning för en långsiktigt hållbar energiförsörjning. Det är bra att man 10 år för sent införde en felaktig lag för att få detta. För sent skall syndaren vakna. Därför ska man akta sig för alliansen. Där har moderaterna även varit emot byggandet av Botniabanan men även Norrbotniabanan. De ser ingenting långsiktigt måste man säga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.