Vilken smäll i Libanons huvudstad Beriut . Som jag besökte i Jan 1969 då ett centra i världen

Det var en fruktansvärd smäll i Beirut som orsakades av nästan tre tusen ammoniumnitrat. Det så ut precis som om det var en atombomb som detonerade. Libanon är ett land med fruktansvärt dålig ekonomi och det har varit krig där mycket länge. Ett långvarig krig och det har varit olika konflikter men parlamentet ska bestå av kristna, druser och muslimer.

Presidenten skall vara kristen tillhörande den Maronitiska kyrkan, talmannen i parlamentet skall vara en shiamuslim och premiärministern skall vara en sunnimuslim. Nu är det oroligt förutom den smäll som förstörelse hamnen där deras livsmedel kommer in i land.

När jag gjorde FN tjänst på Cypern besökte jag Libanon och det var en upplevelse för vid den tiden var det ett centrum för världens ekonomi. Man köpte även guld där jag köpte en ring som var som ihopvävd av ringar och min bestod av 8 ringar om jag minns rätt. I januari när vi skyllde dit blev vi försenad att åka då Israel hade anfallit med en flygattack mot just flygplatsen. Jag tycker det var ett trevligt land och har även vänner som bott i Umeå länge och är libaneser. Det skulle finnas mycket mer att skriva om när det gäller Libanon som tillsammans med Israel är de två enda demokratierna i mellanöstern

Så här skriver Omni om smällen i Libanon.
De 2 750 ton ammoniumnitrat som orsakade explosionen i Beirut skulle aldrig ha hamnat där. Det säger kaptenen på det ryskägda fartyget Rhosus som transporterade lasten.
Ammoniumnitratet skulle till Moçambique när de fick order att gå in i Beiruts hamn för att hämta extra last, berättar Boris Prokosjev för Reuters. De skulle transportera vägutrustning mellan Beirut och Akaba för att betala passeringen genom Suezkanalen.
– De var giriga, säger Prokosjev till Reuters.

Men fartyget var gammalt och de kunde inte få med sig allting.
Efter det drogs Rhosus in i en långdragen juridisk tvist om hamnavgifter. Prokosjev och en rad advokater anklagade ägarna för att överge fartyget som inte kunde ta sig vidare och ammoniumnitratet lastades in i en hangar i hamnen. Fartyget och besättningen blev kvar i nästan två år i hamnen innan en libanesisk domare till slut tog beslutet att frige besättningen.
Slut citat Omni

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.