Sverige är ett lågskatteland för gruvbolag

SvD har gjort ett längre reportage om jakten på mineraler till batterier. Där skriver man att Sverige i en global marknad för gruvbolag. Jag tycker att det var intressant att det moderata husorganet SvD just tar upp detta med att vi är ett lågskatteland för just den näringen. Men vi måste också se till att den malm som finns och behövs för olika näringar kan brytas i Sverige och att den kan förädlas i Sverige. Just det där sista tycker jag är mycket viktig att den både förädlas och används i Sverige först då kan man också ta ansvar för miljöfrågorna.

Jag lägger här ut en kort text från Omni med basen från en artikel i Svenska Dagbladet och den kommer här.
”I jakten på nya mineraler för tillverkning av framtida batterier pekas Sverige ut som en nyckelspelare. Och i en global marknad är Sverige känt som ett lågskatteland för gruvbolag, skriver SvD i ett längre reportage.

Enligt en rapport från 2016 konstaterar myndigheten Tillväxtanalys att gruvbolag i Sverige betalar endast cirka 25 procent i skatt jämfört med konkurrerande länder där skatten är 35 till 50 procent.
Gruvbolagen ska dessutom betala en mineralavgift på 0,2 procent. Under 2018 fick den svenska staten in endast drygt 3,3 miljoner kronor i mineralavgifter.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) säger till tidningen att de nuvarande avgifterna måste sättas i perspektiv med höga svenska löner.
”Det är viktigt att svensk gruvnäring kan vara konkurrenskraftig och därmed måste näringens samlade kostnader beaktas”, skriver han i en kommentar till SvD.” Slut citat Omni.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.