Kommer Putin och Ryssland att finna sig i att protesterna mot Lukasjenko fortsätter är frågan

Det ser inte ut så trevligt i Vitryssland eller som det heter Belarus. Först var det ett val där man har stora misstankar mot att valet inte gått till på ett riktigt sätt. Kandidater till oppositionen fängslades bland annat mannen till hon som blev Lukasjenkos motkandidat. När så valresultatet kom och Lukasjenko fick 80% av rösterna utbröt direkt stora protester och orsaken var stenklar nämligen valfusk. Det har inte lugnat ner sig utan det har snarare ökat. Nu har EU också beslutat sig för att införa sanktioner. Nu tror också många att det här kommer inte Putin att finna sig och han kan vara rädd för att det smittar sig till Ryssland. Det var många demonstranter som man fängslade och misshandlade enligt vittnesmål från de som varit fängslade .

Så beskriver Omni läget i Belarus. ”Situationen i Belarus kan leda till att Ryssland ser sig tvunget att ta till militära åtgärder. Det skriver Keir Giles, expert på ryska säkerhetsfrågor, i en analys i Politico.
”För Ryssland handlar det inte bara om att förlora Belarus […] Moskva vill inte se sina medborgare följa exempel och hitta mod att stå upp mot politiskt bedrägeri och kravallpolis”, skriver han.
Giles menar att Ryssland därför har ett direkt incitament att ingripa.
Michael Winiarski skriver i DN att omvärldens kritik mot valfusket och våldet i Belarus ”saknar spets”.
”När den kommer från länder som Polen och USA blir känslan att de kastar sten i glashus. Även där försöker makthavarna manipulera val, och även där möts demonstranter av statens våld”, skriver han.
President Aleksandr Lukasjenko, ”Europas siste diktator”, kämpar nu för sitt politiska liv, skriver Andrew Higgins i New York Times.
”Även om han ännu inte visar några tecken på att vika ner sig har han förlorat auran hos en odödlig ledare”, skriver han.” Slut citat Omni.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.