Konspirationsteorin breder ut sig i USA bland republikaner

JOnas Cullberg har skrivit en artikel i Dagens Arena om detta. Mycket läsvärd och det är inte underligt hur det blir i USA.

Här lägger jag ut artikeln och läs och fundera

SÖNDAGSKRÖNIKAN Den stolliga konspirationsteorin Qanon har gått från att hålla till i internets mörkare hörn till att snart få sin första representant i USA:s högsta lagstiftande församling, skriver Jonas Cullberg.
När den 46-åriga affärskvinnan Marjorie Taylor Greene tidigare i augusti vann ett primärval i delstaten Georgia twittrade president Donald Trump att hon är ”en framtida republikansk stjärna”. Eftersom partiet totaldominerar i hennes valdistrikt kommer hon med största sannolikhet att väljas in i USA:s kongress i höst.
Marjorie Taylor Greene har gjort sig känd för en rad rasistiska uttalanden om svarta och muslimer, men det är framförallt en annan del av hennes tankevärld som har uppmärksammats i amerikanska medier de senaste veckorna.I ett videoklipp från 2017 pratar hon om hur Trumps tid som president innebär en ”historisk möjlighet att störta den globala sammanslutningen av djävulsdyrkande pedofiler”.

Det handlar om den stolliga och grundlösa konspirationsteorin Qanon, som gått från att hålla till i internets mörkare hörn till att snart, i form av Greene, få sin första representant i USA:s högsta lagstiftande församling.
Konspirationsteorin går ut på att ett nätverk av satanistiska demokrater, miljardärer och Hollywood-kändisar, däribland Hillary Clinton och George Soros, kontrollerar världen, samtidigt som de ägnar sig åt pedofili och kannibalism. Donald Trump är hjälten och frälsaren i konspirationsteorins alternativa verklighet, och arbetar enligt anhängarna i hemlighet för att när som helst krossa pedofilnätverket.
Skyltar och t-shirts med bokstaven Q har länge synts bland åskådarna på presidentens massmöten.

Skyltar och t-shirts med bokstaven Q har länge synts bland åskådarna på presidentens massmöten. Under pandemin, med dess sociala isolering och växande oro, har konspirationsteorin fått mängder av nya anhängare, även utanför USA. Budskap om att viruset framställts för att stoppa återvalet av Donald Trump har spridits på bred front, och människor inom new age och alternativmedicin har hittat dit.
I det republikanska partiet har den antisemitiska och osammanhängande konspirationsteorin blivit en kraft att räkna med. Tankesmedjan Media Matters har sammanställt en lista med 71 republikanska kongresskandidater, utöver Marjorie Taylor Greene, som uttryckt stöd för Qanon.

Presidenten har retweetat Qanon-kopplade Twitterkonton fler än 200 gånger. När han i förra veckan för första gången uttalade sig om konspirationsteorin var det med uppmuntrande ord. ”Jag har hört att de är människor som älskar vårt land”, sa han. När en reporter pressade presidenten närmare om Qanon-anhängarnas tro på att han ska rädda världen från pedofiler och kannibaler svarade Trump att han inte kände till detta, och tillade: ”Men skulle det vara något dåligt? Om jag kan rädda världen från problem är jag beredd att göra det”. Qanon-anhängarna jublade.
Konspirationsteorier är en del av den amerikanska folksjälen, och har kantat de flesta stora händelser i landets historia, från mordet på John F Kennedy till månlandningen och 11 september-attentaten. De har också varit en central del av Trumps tid som politiker, som började med ogrundade spekulationer om att Barack Obama inte skulle vara född i USA och därmed illegitim som president. Trumps tid i Vita huset har fortsatt på samma spår, med påståenden om att klimathotet är en kinesisk bluff och att coronaviruset har skapats i ett laboratorium i Wuhan.
Qanon har visat sig vara en långt ifrån harmlös saga. Konspirationsteorin har kopplats till flera fall av våld och hot, däribland en man som är misstänkt för att ha mördat sin bror med ett svärd.

Den är populär bland väpnade milisgrupper och i maj 2019 klassade FBI teorin som ett potentiellt terrorhot.
Facebook har till sist slagit till mot Qanon och stängde i förra veckan 790 grupper kopplade till konspirationsteorin, med hänvisning till att de kan inspirera till våld.
Gruppen Qanon Casualties på webbforumet Reddit har över 20 000 medlemmar som ber varandra om råd om anhöriga som förirrat sig in i Qanons värld, och hamnat i en parallell verklighet. Det är berättelser om splittrade familjer och krossade relationer.

Äldre republikaner och väckelsekristna, de som i USA kallas evangelicals, hör till de varmaste anhängarna, och var även avgörande väljargrupper för Trumps valseger 2016. Anhängare av konspirationsteorier är liksom Trumps väljare lägre utbildade och med låg tillit till samhällsinstitutioner.  För de väckelsekristna i synnerhet innebär konspirationsteorin en förvissning om att den serieotrogna entreprenören i Vita huset som anklagats för övergrepp och trakasserier av minst ett dussin kvinnor, trots allt är på rätt sida i kampen mellan gott och ont. Trumps hopdiktade kamp mot den ”djupa staten” och eliterna drar uppmärksamheten från den verkliga korruptionen.

Ett par republikaner har tagit avstånd från konspirationsteorin. Denver Riggleman, en ledamot i representanthuset, twittrade att Qanon är ”mental gonorré”. ”Det är äckligt och man vill bli av med det så fort som möjligt”. Men många andra, däribland presidenten själv, sprider glatt vidare smittan. I en tid när Trump är hårt ansatt för sin katastrofala pandemihantering vill han inte tappa några av de potentiella väljarna i Qanon-kulten.
 
Jonas Cullberg är journalist och författare. Han bor för närvarande i New York.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.