Anders Ågren säger i sin blogg att det finns inga satsningar på polis och kriminalvård. Så här ser det ut

Jag tycker att Anders Ågren ska hålla sig till sanningen i sin blogg. De satsningar som görs är de utökningar som redan finns. Det som redovisas i statens budget är de förändringar som finns i den liggande budget och riksdagen gör som vi när man presenterat budgeten. Jag vill påpeka att när moderaterna styrde så skar man ned på polisutbildningen och den har ökat kraftigt sedan Löfven tillträdde. Jag tror att Anders vet att det tar tid att utbilda poliser. Regeringen har över tid gjort de största satsningarna på rättsväsendet, inte minst polisen, på decennier. Men det är en ren lögn att det inte kommer nya pengar till hela rättsväsenet. Så här ser verkligheten ut.

Antalet polisanställda ska öka successivt fram till 2024 med totalt 10 000 personer. Satsningen inleddes i budgeten för 2018 och har sedan fortsatt med tillskott på 3,7 miljarder årligen. (Där finns 3,7 miljarder i ökning) Utöver tidigare beslutade anslagsökningar för 2020 tillfördes 120 miljoner för att säkerställa satsningen på hemlig dataavläsning.

Anslaget till polisen ökar med 1,9 miljarder nästa år i enlighet med tidigare budgetbeslut.

Åklagarmyndighetens anslag ökade från och med i år med 61 miljoner kr.

Anslaget till Sveriges domstolar ökade med 280 miljoner kronor 2020.

Regeringen har föreslagit 1,6 miljarder i tillskott för utbyggda häkten och anstalter år 2021-2023. Detta behövs eftersom lagstiftning skärpts och fler döms för brott och fler, bland annat personer som ertappats med vapen, häktas i högre utsträckning.

Sveriges domstolar går med 180 miljoner kronor i överskott i år (2020) och dessa pengar kan användas för 2021. Domstolarna äskade omkring 180 miljoner för 2021 och detta täcks alltså av överskottet.

Åklagarmyndigheten har fått ökade anslag med över 30 procent sedan 2014 och går också med överskott både i år och nästa år.
 
Man kan också tillägga att när moderaterna kritiserar regeringen för att lägga mycket pengar i höstbudgeten så bör man ha i åtanke att (M) i april krävde att 100 miljarder skulle läggas på att enbart täcka företagens förluster på grund av pandemin. 100 miljarder varje månad. I budgeten finns också stora anslagsökningar till kommunerna, för ska vi få ned gängkriminaliteten så måste man hindra inflödet till de kriminella gängen då måste kommunerna var med och vara motor i det förbyggande arbetet. Jag tycker även att Ågren var fel ute då han ogillar att A/kassans höjning blir kvar.
 

4 kommentarer

 1. Brorson

  ”Satsningar på över 100 miljarder kronor. Men inte en krona till polis och åklagare”. Så står det på Ågrens blogg ovanför den text som han har tillfogat själv. Naturligtvis avser han de hundra miljarderna, och inte tidigare beslutade pengar. Att inget av dessa miljarder går till polis och åklagare, framgår av det, som Lindberg och du själv har skrivit. Ågren kunde ha uttryckt sig tydligare. Men du och Lindberg har alltså bekräftat Moderaternas kritik.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Men polisen får många miljarder och ingen vet vad som står på tidigare satsningar. Det vet Ågren för vi gör på samma sätt i kommunen när man lägger ut budget men Ågren säger att det blir inget tillskott nästa år och det är inget annat än en lögn

   • Brorson

    Man kan ha olika åsikter både om tidigare beslut ska räknas med och om regeringen satsar tillräckligt eller för lite. Om du säger att regeringen har satsat precis så mycket som behövs, har du indirekt sagt att det inte hade blivit bättre med en socialdemokratisk enpartiregering .Men det tror jag att det hade blivit. När man hör Dambergfår man intrycket att han vill göra mer, men att något eller någon håller tillbaka honom.

    Om man sedan ser till helheten, den nästan oreglerade arbetskraftinvandringen, ”brukarimporten” och fusket med assistansersättningar och diverse andra ”bidrag”, så tycker jag att det är uppenbart att problemen, även med den grova kriminaliteten, hade varit mindre med en socialdemokratisk enpartiregering. Mp bidrar inte på något positivt sätt .C och L har reducerat sig själva till kravmaskiner utan ansvar för hur helheten blir.

    Jag tror att många – på båda sidor blockgränsen – håller med mig om detta.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

     Jag håller med dig men jag tror aldrig något parti kommer att få över 50% av väljarstödet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.