Nu djäklar är det allvar igen och det gäller Corona alla måste följa de regler som finns.

Västerbottningarna måste NU inse att pandemin inte är över. Det har varit en kraftig ökning av covid det senaste dygnet. Nu är det upp till var och en av oss att ta ansvar och dessutom få alla vi känner att ta ansvar och främst se till att avstånden hålls och att man är noga med att tvätta händer och som sagt hålla avstånden. Hoppas att alla nu anser att det som gick ut från besöksnäringen eller vem det nu var att det är omöjligt att öppna upp. Sköter vi oss inte får vi inte bland annat se ishockey eller kulturarrangeman denna höst och vinter. Jag tycker att det borde vara böter på de som inte följer de regler som satts upp som är till för att du och jag inte skall bli sjuk. Du kan ju vara smittad men bara känna dig lite snuvig och du kanske skickar en nära anhörig eller en god vän in i döden. Vill du verkligen riskera att smitta någon som kan dö av smittan. Skärpning är vad som krävs och att ansvar måste vi alla ta.

Här kan du läsa dagens pressmeddelande från Region Västerbotten
Sedan igår har 29 nya fall av covid-19 konstaterats i länet. Det är den största ökningen som rapporterats över ett dygn sedan pandemins början.

– Nu behöver vi gemensamt ta krafttag för att stoppa smittspridningen, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

Fler prover än någonsin tas i länet, men även andelen positiva fall ökar. Det är en utveckling som ses i andra delar av landet.

– Det är bra att personer med symtom testar sig. Då kan vi identifiera sjukdomsfall, smittspåra och på så sätt bryta smittkedjor, säger Stephan Stenmark och tillägger:

– Det viktigaste vi alla kan göra är att följa råden om att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma när man är sjuk, även om man bara har milda symtom.

Ta ansvar

– Du som kan och har möjlighet att jobba hemifrån uppmanas att göra det och du som kan ta dig till skola och arbete med annat än kollektivtrafik bör också göra det. Så att de som inte har något val kan nyttja kollektivtrafiken på ett säkert sätt, informerar Stephan Stenmark.

Vid misstanke av covid-19, som klassas som både smittsam och samhällsfarlig, så finns enligt smittskyddslagen vissa skyldigheter.

Du är till exempel skyldig att testa dig och att vidta åtgärder för att inte riskera att smitta andra. Du får inte gå till skola eller arbete, åka kollektivtrafik och ska hålla avstånd till andra människor.

– Det är viktigt att alla ser allvaret i detta och tar sitt ansvar. Vi har tillsammans bromsat smittan tidigare och det är dags att återgå till samma ambitionsnivå kring att följa råden, avslutar Stephan Stenmark.

4 kommentarer

 1. Per

  Man stänger ute föräldrar från fotboll och hockeymatcher men det får vara öppet för tusemtals på Avion, snacka om att ta ansvar?

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag vet hur de kommer till de regler som finns. Jag tror inte det är på läkarna utan vid in och utsläpp och hur man ska hålla ordning för polisen var emot ökad publik

 2. Tobbe

  Hur blir det med hockeyn. Visst borde Löven kunna få ta in åskådare på matcherna. Kanske inte 5000 men låt säga 2500. Vad tycker du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.