Fint att kommunen fortsätter satsa på kompetenscentra på idrottshögskolan

Långt och bra samarbete med universitetet och idrottshögskolan. Vi började med det redan 2009 och det fortsätter än idag och ska så göra det. Ett av resultaten blev också att Umeå universitet blev ett av Riksuniversiteten vilket var glädjande. Det finns bara en sak som jag tycker var synd och det var att inte den klinisk medicinska delen via Idrottsmedicin finns kvar. Det knoppades av av olika anledningar som jag inte ska gå inpå här men den kompetens som fanns där finns delvis på Spots Medicin. Ni som följt med vet också vad jag tyckte den tiden då de medicinska proffsen inte fann någon annan möjlighet än att bilda ett bolag. Att det bildades ett bolag där Regionen köper tid har jag inget emot men jag vet att de som jobbade där inte hade haft något emot att det varit kvar som en specialklinik med den inrikting som fanns och även då haft en koppling till Riksidrottsuniversitetet och idrottshögskolan. Nu blev det så men idrottshögskolan finns kvar och det är värdefullt att kommunen är med. Finns det en vilja kanske man kan skapa en ny idrottsmedicin.

Så här ser pressmeddelandet ut om kommunens satsning framöver
Umeå kommun reserverar cirka 3 miljoner kronor årligen fram till och med 2023 som stöd till kompetenscentrum vid Idrottshögskolan, Umeå universitet.
– Stödet till kompetenscentrum vid Idrottshögskolan utgör en del av kommunens olika samarbeten för att utveckla idrotten i Umeå och stärka Umeås profil som en av landets mest framstående idrottskommuner. Idrottshögskolan har gott renommé i Sverige och internationellt och bidrar starkt till att stärka idrottsstaden Umeå. De större idrottsevenemang som förläggs i Umeå innebär stora positiva turismekonomiska effekter, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Umeå kommun och Umeå universitet har samarbetat sedan 2009 för att driva kompetenscentrum för olika idrotter – längdskidor, friidrott, orientering och innebandy. 2018 tillkom även ett kompetenscentrum för badminton. Samarbetet innefattar idrottsforskning, idrottsutbildning och möjliggör för elitaktiva idrottare att kombinera idrott på elitnivå och universitetsstudier, så kallade ”dubbla karriärer”.

Sedan 2013 kallas satsningen för Idrottshögskolan. Umeå universitet ett av fem utpekade Riksidrottsuniversitet och i dagsläget finns cirka 800 idrottsstudenter som antingen läser en idrottsrelaterad utbildning eller kombinerar en elitidrottssatsning med universitetsstudier. I Idrottshögskolans forskningsnätverk finns 67 idrottsforskare.

Idrottshögskolan har också ett nära samarbete med flera av Umeås idrottsföreningar med elitidrottsveksamhet.

Samarbetet inom Idrottshögskolan är reglerat via avtal för varje idrott. Avtalen är trepartssamarbeten mellan Umeå kommun, Umeå universitet och respektive specialidrottsförbund. I avtalen förbinder sig parterna till olika åtaganden. Bland annat förbinder sig idrottsförbunden att förlägga olika arrangemang och tävlingar i Umeå, och kommunen att medfinansiera verksamhetsledarnas tjänster.

Umeå kommun har de senaste åren medfinansierat tjänster vid kompetenscentrumen för innebandy, elitskidåkning, orientering och badminton. Tjänsten vid friidrottens prestationscentrum finansieras separat via ett samarbete med Maja Beskows elitidrottsgymnasiu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.