Gör som vanligt när det gäller LAS förhandlingarna sätt till medlare som ska lösa så att man löser jämvikten mellan parterna

Jag tror inte Liberalernas ledare Sabuni är läskunnig. Jag tror även Lööf har svårigheter. Jag grundar det på att hon tycker att LAS utredningen har en jämvikt mellan parterna. Det tycker inte jag som ändå har varit med i de centrala förhandlingarna. Ska man ha en jämvikt ska den ena parten ha betalt för om man ger efter på en punkt. Jag har inte hittat något som kan kallas jämvikt i utredning.

Facken har fått lite utbildningar men att fortlöpande utbilda sin personal det måste företagen som vill överleva göra ständig. Men det är inte bara facken som varnar för vad som kan hända. Forskare uttrycker också oro. En av dem är professor Ola Bergström. Han deltog som expert i utredningen men konstaterar i TCO:s nättidning Arbetsvärlden att han inte på något sätt står bakom förslagen i utredningen.

Enligt honom är det uppenbart att utredningsförslagen ruckar på balansen i nuvarande system till arbetsgivarnas fördel. Därmed förändras den svenska partsmodellen och det nuvarande unika omställningssystemet hotas.
Det har läckt ut en del från förhandlingarna som vanligt. Bland annat att det varit en stor oenighet hos arbetsgivarna.

Det finns arbetsgivare som tyckt att en uppgörelse med facken är onödig eftersom politiken lovar förändringar till arbetsgivarnas fördel. Att då ge sig in i omfattande, krångliga och kostsamma avtalade lösningar verkar den här delen av arbetsgivarvärlden anse onödigt. Det är märkligt att man då kan anse att det var balans. Stefan Löfven är en som säkert mött flera av arbetsgivarna i förhandlingar är den ende som varit med i förhandlingar och vet hur man räknar på kostnader för olika lösningar och vad man får i stället.

Att främst att Sabuni inte kan jämföra detta förvånar inte mig. Hela fackföreningsrörelsen har enhälligt sagt att den fyller inte kraven på jämvikt.

Kommer man inte överens får man göra som vanligt att sätta till medlare som får ta tag i detta. Jag tycker man ska göra som i vanliga förhandlingar om de har strandat och det är medling. Jag tycker Sabuni som till och med varit minister inte vet att pensionen är uppskjuten lön och är saker som läntagarna har fått räkna av i förhandlingarna. Nog tycker jag att liberalerna borde ha någon som vet hur förhandlingar går till eftersom man säkert haft någon som representerat liberalerna i förhandlingar hos de offentliga arbetsgivarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.