Det är mycket skumt med Svensk Travsports utredning om Propulsion. Jag gissar att det är ST som gjort fel.

I går läste jag i Aftonbladet om hästen Propulsion som vann Elitloppet och som två dagar efteråt stängdes av för det påstods att hästen var nervsnittad.
Nu har utredningen inte kunnat slutföras ännu. Jag delar de som framfört synpunkter mot ST Svensk Travsport som inte kunnat bedöma ansvaret om att hästen var nervsnittad. Jag tycker och tror att det är ST som gjort fel. För det första borde man väl ha kontrollerat detta när hästen fördes in i Sverige och han har ju fått starttillstånd och även blivit godkänd som avelshingst. Det här kom fram vi en norsk artikel just det en norsk. Jag tror inte ett dugg på att en travtränare som Daniel Reden för in en häst och startat en häst om det inte fanns grönt ljus på att ta in hästen. Sedan tror jag inte ett dugg att ST själva är den instans som ska titta på detta eftersom de är de som gett alla tillstånd till att starta hästen. Jag har alltid varit tveksam till hur den organisationen agerar och jag har blivit övertygad om detta sedan jag läst artikeln
Jag tror att man är beredd att göra ett justitsiemord mot hästen och Daniel Reden och gör man det kommer det dessutom att leda till en långsam död för Svensk Travsport. Dess ordförande var djäkligt kaxig direkt och det gör man inte före man ska behandla ärendet.
Så här skrev Aftonbladet i går och jag hoppas att man fortsätter granska Svensk Travsport ordentligt.

Skarpa kritiken: ”Det är helt obegripligt”
Propulsion-utredningen drar ut på tiden • Advokatens missnöje: ”Är skrämmande”
Av:
Daniel Söderbäck
PUBLICERAD: TOR 22 OKT 2020

Daniel Redéns juridiska ombud Jesper Arvenberg.
Utredningen mot Propulsion och stjärntränaren Daniel Redén drar ut på tiden. Nu riktar Redéns advokat starkt kritik mot utredningen metoder.
– Man får känslan av att det är ett beställningsjobb av ST, säger Jesper Arvenberg till Travronden.
Söndagen den 31 maj vann Örjan Kihlström och Propulsion Elitloppet på Solvalla och glädjen hos tränaren Daniel Redén var total.

Två dagar senare slog bomben ner: norska tgn.no gick ut med uppgifterna att Propulsion uppgavs nervsnittat, något som är förbjudet. Svensk Travsport valde att sätta tävlingsförbud på Propulsion och en utredning inleddes mot hästen och tränaren Daniel Redén.
”En vecka som började som en av de allra bästa i mitt liv förvandlades i tisdags till en mardröm som inte verkar ha något slut”, skrev Daniel Redén på sin hemsida dagarna efter att nyheten hade slagit ner. Utredningen har dock dragit ut på tiden.
”Varit på två förhör”
För en knapp vecka sedan gick tidningen Sulkysport och dess ansvarige utgivare Claes Freidenvall ut med uppgifter att han utsatts för ett dataintrång då hans slagningar på sitt låsta Pathway-konto (amerikanska motsvarigheten till att söka sportinfo på travsport.se) figurerar i utredningen, vilket han meddelats och förhörts om. Tidningen förbereder en anmälan till Datainspektionen för brott mot GDPR.

”Påståendet att Svensk Travsport har begått dataintrång är således oriktigt och en grov anklagelse”, svarade Svensk Travsports vd Maria Croon.
Nu riktar Daniel Redéns juridiska ombud, Jesper Arvenberg, stark kritik mot Svensk Travsports utredning och metoder i en stor intervju med Travronden.
– Vi har varit på två förhör där utredare och Göran Wahlman deltagit. Vid det andra förhöret fick jag och Daniel samma beskrivning och information om slagningar på Pathway som Sulkysport har publicerat. Det är ju skrämmande hur en organisation som ST kan medverka till att detta skett, säger Jesper Arvenberg till Travronden.

”Han mår väldigt dåligt”
Om Arvenbergs och Redén kontakt med Svensk Travsport är klar kan inte Jesper Arvenberg svara på i intervjun med Travronden, då han säger att de inte får någon information.
– Utredningstiden är helt oacceptabel. Att ST tillåter det är obegripligt. Utredningen har inneburit en oerhörd press för Redén. Han mår väldigt dåligt, säger Arvenberg och fortsätter:
– Till en början trodde jag att den syftade till att reda ut vad som hade hänt på Svensk Travsport, men ju längre tiden går desto tydligare är det att syftet är att utreda ett ansvar för Redén. Man får känslan av att det är ett beställningsjobb av ST, inte en objektiv och oberoende utredning. Om så vore fallet skulle ju inte tjänstemän från ST delta i utredningen. Man försöker konstruera något för att få Redén ansvarig, och utredningen ska inte vara klar förrän dess.

Svensk Travsports vd Maria Croon svarar så här på kritiken i ett sms till Trav365:
”Svensk Travsport kommenterar inte utredningen men syftet är att den objektivt bland annat ska utreda huruvida Propulsion är nervsnittad, vilken information som funnits tillgänglig och vem som känt till vad. Därutöver görs också en utredning av förbundets hantering av en extern part. Angående påståendet om dataintrång så har jag tidigare svarat att det är helt oriktigt”.
Slut citat från Aftonbladet

Här finns en hund begraven

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.