USA som land fattigare än en kyrkråtta

I dagsläget har USA en statsskuld på 27 000 miljarder dollar, vilket är 82 000 dollar för varje medborgare i landet. Länge växte skulden i en jämn takt, men sedan 1980-talet har skuldberget vuxit allt snabbare. Nu växer den ännu fortare och visst funderar man på varför de inte gör rätt för sig. Sverige ligger två i skuld efter Danmark men i Sverige är det inte staten som har de stora skulderna utan hushållen. Den ligger på i runda tal 427 000 per hushåll. Danmark ligger på ca 600 000 per hushåll. I Sverige är skulderna och höga i förhållanden till inkomsterna. Sveriges statsskuld ligger före pandemin under 40% av BNP.

Japan har ca 240% av BNP i statsskuld och Grekland ligger på ca 180% av BNP. USA,s statsskuld ligger på över 100% av BNP och Kina och Japan är stora ägare av statsskuldspapper. Man kan självklart fråga sig hur Japan kan ha lånat ut till USA, de som har en statsskuld på 230%. USA har ju haft en statsskuld sedan 1791 när landet bildades. Man kan verkligen fråga sig hur stabil världsekonomin är med dessa offentliga skulder.

USA är ett land som haft en skenande statsskuld under ganska lång tid och framförallt de sista 20 åren. Dessa stora skulder är till ganska stor del beroende på framför allt i USA att det är krig som varit en bidragande orsak. Dessutom så har man sänkt skatter som man lånar till. Det är ett system som är ganska vanligt speciellt när det är högerregeringar som styr. Vad händer om Kina vill att USA ska börja betala av sin skuld. Jag är orolig över att det förr eller senare kan bli ett ras i världsekonomin på grund av lånen som länderna har. Nu kanske man klarar sig ett tag på grund av den låga räntan men vem lånar ut och man inte får någon tillväxt på pengarna man lånar ut. Man vill inte att de ska bli mindre värda. Däremot måste det vara riskabelt i länder som har en hög BNP gentemot små länder.

Hur i hela världen ska det se ut efter detta år då de allra flesta länderna lånat hur mycket som helst för att hålla igång ekonomin. Ska man aldrig betala av på lånen. Blir det pensionärerna som ska stå kalaset och inte de personer som har hur mycket pengar som helst och främst i USA där det finns enorma förmögenheter. Så är det även i Sverige där de rika blir rikare och rikare och tvärt om för de fattiga. Det sägs att all förmögenhet ligger hos ett fåtal och det är lika självklart att det är de som har det sämre ställt som göder de rika. Annars har de inte blivit rikare.

Den procent av jordens befolkning som är rikast har tillsammans mer än dubbelt så stor förmögenhet som 6,9 miliarder människor. Det visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam som presenteras inför Världsekonomiskt forum som var i Davos i Schweiz.

Detta kan inte vara bra för framtiden och för mänskligheten. Det är den procenten av jordens befolkning som plundrar jorden på dess resurser och de är så rika att de kan inte förbruka stor del av pengarna. De för över förmögenheten till sin nästa generation och familjerna blir bara rikare och rikare och dessutom betalar de nästan ingen skatt men kan köpa sig allt de vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.