Skulle SD sätta sig i regeringen skulle deras förtroende rasa enligt deras egna tankesmedja

SD är nog rädda för att sätta sig i en regering. Det beror på att de inte vill ta ansvar. Där de fått makten i några kommuner har man visat på att man inte duger till att styra. Det har rasat ihop och man har fått lämna över andra. Däremot vill de vara med och påverka i stället. En ledare i Dagens arena där man kartlagt deras agerande om att styra eller bara sitta och ställa krav. Läs den och jag tror det är rätt analys.

Därför vill SD inte sitta i regering
LEDARE SD:s ledning inser att partiet skulle rasa i opinionen om de fick inflytande över politiken. Det erkänner partiets egna ideologer. Planen är att ställa krav på en M-KD-regering, men slippa ta ansvar.

Om SD får mer makt skulle stödet för partiet rasa. Det påståendet kommer inte från Dagens Arena. Inte heller från Aftonbladets ledarredaktion. Utan från Oikos, en tankesmedja med nära band till SD.

I SVT:s Agenda den 18 oktober diskuterar Arvid Hallén från Oikos ett inslag om SD. Han säger ordagrant: ”Det finns en enda sak som på ett avgörande sätt kan sänka SD i opinionen och det är att partiet tar del av att sitta i en regering, att man har ministrar och måste ta ansvar för politiken.”

SD:s egna analytiker menar med andra ord att det vore förödande om partiet fick politiskt ansvar. Då skulle man tvingas visa sina kort och den synen skulle inte gå hem. Inte minst skulle den högervridna och populistiska ekonomiska politiken dras fram i ljuset. Det skulle stå klart att SD:s budget är underfinansierad och att det minskade statliga stödet till kommunerna skulle slå mot välfärden.

Arvid Hallén arbetar tillsammans med Mattias Karlsson, SD:s centrala ideolog, på Oikos. Vad de två säger är en fingervisning om tongångarna i partitoppen. Strategin är att i likhet med Dansk Folkeparti få inflytande, men slippa ta ansvar.

Genom att studera vad som hänt i de kommuner där SD styr eller haft makten går det att få en föraning om vad som skulle kunna hända. I Sölvesborg där Louise Erixon (Åkessons tidigare sambo) är ordförande i kommunstyrelsen utgick en order om att kommunen inte skulle hissa Pride-flaggan. Därefter fick kulturchefen sparken efter att hon protesterat mot att det politiska styret lade sig i vilken konst som skulle köpas in och vilka språk som biblioteken skulle tillhandahålla böcker på.
SD gör ingen hemlighet av att partiet i kraft av sin storlek bör få bestämma mer än KD, även om partiet inte får några ministerposter.

I Hörby fick den ledande SD-politikern, Stefan Borg, lämna sina uppdrag efter att ha spridit rasistiska och homofobiska budskap på Facebook. När partiet ändå fick makten beslöt man att lägga ner en byskola, motsatsen till vad SD lovar i många andra kommuner, där varenda byskola ska räddas. I Bromölla blev SD-aren Eric Berntsson kommunstyrelsens ordförande. Han förklarade att han skulle styra i minst tre mandatperioder. Men SD drabbades av en inre härdsmälta, inte bara Eric Berntsson hoppade av utan också flera andra ledande företrädare. Partiet skyllde på att man inte fått igenom sin politik, men det var knappast sant. Till sist slängde partiet in handduken och lät makten gå över till andra.

Rapporteringarna från Sölvesborg, Hörby och Bromölla har knappast varit god reklam för SD. Vad som sker på kommunal nivå har samtidigt begränsad verkan på rikspolitiken. Desto större skulle effekten troligen bli om ministrar stod för samma kombination av intolerans, överbudspolitik och sjabbel. Den insikten har uppenbart också Arvid Hallén från Oikos.

Visserligen gjorde Jimmie Åkesson nyligen ett utspel där han krävde att få bli justitieminister i en framtida regering. Men allt tyder på att det var dimridåer för att framstå som ett parti som är berett att ta för sig. I själva verket är strategin utstakad. Målet är att det konservativa blocket ska bli störst efter valet 2022 och då uppträda som ett stödparti för en M-KD-regering. Däremot skulle SD ställa stora krav på M och KD för att godkänna stödet. SD gör ingen hemlighet av att partiet i kraft av sin storlek bör få bestämma mer än KD, även om partiet inte får några ministerposter.

I Agenda intervjuas också Jimmie Åkesson som refererar till den skrivna överenskommelsen som finns mellan SD och M, KD och Liberalerna (!) i Svalöv. Ett liknande avtal skulle han vilja upprätta mellan MD, KD och SD om partierna får majoritet efter valet 2022, det vill säga ett högerflankens motsvarighet till januariavtalet. Till Agenda säger Åkesson att ”fundamenta måste finnas på pränt”. Frågan är vad dokumentet skulle få för namn. Kanske blåbruna-traktatet. Slut citat Dagens Arena

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.