Det finns de som vill stänga SHL en gång till. Då måste Allsvenska klubbar bilda en ny liga gärna med utländska klubbar

Nu höjs åter rösterna att SHL ska stängas för nedflyttning och således även för uppflyttning. Jag är inte alls förvånad och blir inte förvånad om Svenska Ishockeyförbundet skulle köpa det förslaget. Man gjorde det först och främst den senaste säsongen för att rädda Leksand kvar och då följde Oskarshamn med. Stängde är egentligen fel för serien var färdigspelad och Leksand och Oskarshamn hade redan åkt ut och skulle kvala sig kvar mot lag från allsvenskan. Jag tycker det var svagt att inte konstruktionen överklagades så långt det gick för det följde inte de regler som var fastställda. Nu var det inte bara att lagen klarade sig kvar de fick ett kraftigt ekonomiskt tillskott.

Nu är läget annorlunda i serietabellen nu är det Linköping som ligger sist med Malmö på näst sista platsen och denna säsong ett lag som ska åka ut och då är det ett lag som ska ta steget upp till SHL. Ni fattar att det finns de som vill stänga serien så att nuvarande lag blir kvar. Att ändra upp och nedflyttning under en startat serie måste vara helt omöjligt med folk som följer uppsatta regler men med en sådan förbundsledning kan nog vad som helst hända.

Om det händer finns det bara en väg för Allsvenskan att göra. Svaret är enkelt och det är att lämna Svenska hockeyförbundet och bilda en egen liga. Då slipper man vara slavar under det slavkontrakt som Hockeyförbundet har på flera områden. Det viktigaste är ändå pengarna som kommer från TV avtalen där över 40 miljoner per klubb går till SHL lagen och runt 2 miljoner till de allsvenska klubbarna.

Jag är helt säker på att man med egna avtal skulle få mycket bättre avtal och då skulle klubbarna kunna få rätt att sälja matcherna själva. En annan viktig fråga är att då slapp man det avtal som ger SHL klubbarna rätt att värva spelare utan att i stort sett betala något. Bryter man sig ur så får man teckna egna avtal med NHL men även med andra ligor. Det finns flera lag i nuvarande Allsvenska som har bra med publik och minst lika bra som många SHL lag. Vi har Björklöven, MoDo,Timrå, AIK, Södertälje, Västerås, Mora,för att ta några lag som kan dra med publik i en egen serie. Det finns vägar att gå om man vill och inte ens ishockeyförbundet kan göra något för att stoppa detta.

Jag tror helt säkert på iden och vill man kan man säkert ta med något lag från tex Norge, Finland, Tyskland, Österrike, Schewietz, Tjeckien ja kanske till och med Ryssland. Med några utländska lag så skulle reklamintäkerna och TV intäkterna skjuta i höjden och ekonomin bli riktigt bra för de lag som vill utveckla ishockey och jag jag är även säker på en sådan lösning skulle vara bra för spelarna. Börja planera nu för en alternativ liga fristående från ishockeyförbundet och stäng inte ute lag från andra länder. Sist men inte minst kan en liga bli intressant för investerare och då kan ägandet breddas utan att förbundet kan säga något

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.