Besöksförbud på äldreboenden är olagligt enligt Ivo

Det här med Corona fyller nu nyheterna igen när USA valet inte är lika hett. Nu har Ivo som heter inspektionen för vård och omsorg sagt att det är olagligt att sätta besöksförbud. Det låter troligt för ska det vara förbjudet att besöka sina anhöriga. Ivo skickar en tydlig signal till landets kommuner och säger Kommunala besöksförbud på äldreboende saknar lagligt stöd. De som ändå väljer att hindra besök riskerar att straffas. Det är ord och inga visor.

Besöksstopp har införts bl.a. i Stockholm, Göteborg och Skara.
-I nuläget finns inga legala möjligheter att hindra boenden från att ta emot besök, säger Linda Almqvist, chefsjurist på Ivo. Det nationella besöksförbudet som upphörde i oktober var inom lagens ramar. Då är det så men man bör ju ändå vara försiktig och följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten fastslagit. Vi måste hjälpas åt att hindra smittspridningen och vi får också vänta på att det snart kommer ett vaccin som blir godkänt. Den här smittan har ökat kraftigt och visst kan det bero på att det är så mycket mer folk testas.

5 kommentarer

 1. Jonsson

  Det är också straffbart att sprida smitta. Juridiska krockar är inte ovanligt i Sverige. Men nöden själv har ingen lag. Det primära måste ändå vara att skydda äldre och personer med nedsatt immunförsvar etcetera. Lever man ett relativt isolerat liv från början, då är man förmodligen dessutom mer infektionskänslig från start. Fyrkantigt tänkande fungerar inte i kriser som denna. Naturligtvis kunde inte viss media låta bli att göra en konflikt av detta.

 2. Brorson

  Men i så fall får besökarna klättra in genom fönstren, om det inte finns separata entréer till varje lägenhet direkt från gatan. Enligt hyreslagen 25 § får kan man bli av med sitt hyreskontrakt, om man tar emot besökare som sprider smitta till andra boende. Och hur ska besökare veta att den inte gör det, när man får vänta en vecka på provsvar och flera regioner kräver att man ska ha symtom för att bli testad? Det är skandal att en jurist på IVO kan uttala sig så här.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Har alla olika experter rätt att uttala sig så har självklart även en jurist IVO rätt att göra det

 3. Brorson

  Jag har nu tittat på IVO:s webbplats och andra webbplatser, som IVO hänvisar till. Eftersom jag har varit nämndeman har jag inga svårigheter att tolka rättsläget. Låt mig först konstatera att ”gällande rätt” är det som står i en domstols dom, inte vad en myndighet påstår. Saknas prejudicerande domar är frågan fortfarande öppen. Men visst går det att finna lagstöd för lokala besöksförbud. Sedan är det förstås frågan om vilken instans, som har befogenhet att ta sådana beslut. Och det tror jag inte kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen har, men däremot verksamhetschef eller fastighetsägare. En kommunal nämnd? Tveksamt.

  Man måste skilja mellan den boendes rättigheter och besökarens rättigheter. Den boende kan inte förbjudas att öppnalägenhets dörren för en besökare, som trots ev. besöksförbud har lyckats ta sig fram till dörren. Men verksamheten har rätt att hålla ytterdörren låst från utsidan och därmed rätt att bestämma om personer, som inte bor i huset ska släppas in. En boende har rätt att röra sig fritt inomhus och utomhus och däremellan,

  Rörelsefrihet enligt grundlagen gäller allmän mark (gator och torg, mm,) och enskild mark, som omfattas av allemansrätten. Och således inte all mark och alla byggnader som ägs av det allmänna. I samband med att det generella besöksförbudet upphävdes utfärdade Socialstyrelsen riktlinjer för besök på äldreboenden. Dessa riktlinjer ska följas om besök tillåts, men det avgör fastighetsägaren eller verksamheten – som kan hävda att andra boende inte är tillräckligt skyddade ens om riktlinjerna följs.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Det förra beslutet om besöksförbud var en lag. Precis som att restaurangerna måste sluta servera alkohol efter 22:00

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.