Munskydd eller inte och i radion var det en professor som sa att det gör ingen nytta se bara på USA

Debatten om munskydd förs av många som saknar kunskap. Jag litar på att FHM är de som följer detta och forskningen runt om i hela världen och det finns inte mycket forskning om detta men som sagt jag tror att man ska lita på våra myndigheter. Det känns nästan som om ivrarna för munskydd har band till de som tillverkar dessa skydd.

I morse hörde jag ett inslag på radion om detta och nu hade man fått tag i en person som helt ställer upp på det ställningstagande som FHM har och det fanns även nedskrivet i text och som ni ser är det Publicerat kl 08.03. Jag tycker media verkar göra allt de kan för att enbart hitta de som är för munskydd och emot FHM däribland ledarsidan på Expressen. Jag är också förvånad över att de som jobbar inom sjukvården inte MÅSTE följa Folkhälsomyndigheten och dess råd. Det blir fullständigt obegripligt för gemene man och då ska man inte heller vara förvånad över att folk inte respekterar andra råd och regler från FHM.

Så här ser inslaget i radion idag ut i text
Efter gårdagens besked från regeringen om skärpta regler för att minska smittspridningen har frågan om krav på munskydd för allmänheten återigen blivit aktuell.
Kjell Torén som är professor och överläkare vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg tycker att det är bra att det inte finns något sådant krav i Sverige.
– Munskydd är väldigt effektivt i sjukhusmiljö och labbmiljö, när man sedan går över till att använda det bland den allmänna befolkningen är kunskapsstödet väldigt lågt, jag skulle säga obefintligt.

Kjell Torén menar alltså att det saknas vetenskapliga belägg för att munskydd hjälper om de används brett av allmänheten, därför vore det inte lönt att lära hela befolkningen hur de ska användas på rätt sätt.
– Det är en för stor utmaning i relation till andra åtgärder som är mycket mer effektiva.

Och i linje med Folkhälsomyndigheten anser Kjell Torén att det exempelvis i kollektivtrafiken är bättre att försöka undvika de mest fullsatta bussarna eller tågen, snarare än att använda munskydd.

Han tycker inte heller att det går att dra några slutsatser av vilket skydd munskydd ger mot smittspridning genom att titta på hur det ser ut i andra länder:
– Länder som har krav på munskydd, som USA till exempel, där galopperar ju epidemin. Så är det ju Norge där det inte finns några krav på munskydd utom i lokaltrafiken i Oslo, där är det ju ganska låg smittspridning, så jag tror inte att munskydd har någon effekt utan det är andra åtgärder som är viktigare. Munskydd är bara en symbolfråga.
Katarina Helmerson
[email protected]

5 kommentarer

 1. Jan Sjöström

  Hej.

  Problemet i vårt land är avsaknad av insikt i sakernas allvar.

  Rekommendationer eller s k heta tipps, förutsätter att
  mottagaren inser och förstår dess betydelse. Så här långt
  är det uppenbart att ett allmänt hållet ”bör” inte räcker för
  att folkmajoriteten ska inse de risker som kommer ur löst
  hållen rekommendation. Rekommendationer som till detta
  är så otydliga och motsägelsefulla att få kan relatera till
  deras yttersta betydelse.

  Att via kroppsspråk (läs munskydd) förmedla norm i fråga
  distans, kräver inte att mottagaren avkrävs tolkning i hur ett
  ”bör” skall tas emot. Lämpligt agerande ger i automatik ett
  större signalvärde i betydelsen av socialt avstånd.

  Således, skall vi kanske i huvudsak se nyttan i munskydd ur
  ett kommunikativt perspektiv.

  Med vänlig hälsning / Jan Sjöström

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag tycker inte alls de är otydliga som du säger. Jag brukar hå in på FHM sida och läsa i stället för att höra vad TV kanaler säger och vad media skriver. De gör mycket för att vilseleda och tar dit vad de kallar experter som har sin agenda. Jag tycker det är märkligt att de som jobbar inom sjukvården inte följer de beslut som FHM gett ut

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Men det är en stor skillnad att det används i jobbet. River du asbets är det ett krav men även i andra arbetsmiljöfall. Det är ju för alla om man är ute där man möter folk som man pratar om. Läkaren som pratade i radion sa ungefär så här. I USA har man munskydd och där har man störst smittspridning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.