Vilken fantastisk miljöinvestering LKAB tänker göra, koldioxidfri omhändertagande av malmen

Vilken kanongrej som LKAB presenterade i går. Koldioxidfri gruvbrytning och satsningen på järnsvamp. Det är med ny teknik vi måste få ned koldioxidutsläppen och jag är helt säker på att många andra företag i Sverige och i världen kommer att haka på. Jag ska inte gå in och kommentera mer om tekniken men känner väl till Göran Perssons visioner som han yttrade om det gröna folkhemmet och även dess Vd Jan Moström tror jag numera bor här i Umeå är en mycket driftig person. Han har nästan fötts in i Boliden bolaget och gruvverksamheten men var även några åt teknisk chef i Skellefteå kommun och Vd i LKAB 2015.

Ja det här blir hur bra som helst och ni har väl även sett att där malmen blir stål på LKAB ska man även jobba med borttagandet av koldioxid vid stålframställningen. Det här gör också att det behövs mycket El när även Batterifabriken i Skellefteå kommer till och då kan inte Norrland exportera billig energi till Götaland och Svealand utan den behövs där det produceras jobb som ger välfärd och löser mycket av koldioxidutsläppen. Dessutom kommer det säkert fler industrier som vill etableras i Norrland. LKAB ska dessutom ta ut mera malm ur det som blivit kvar. Nu gäller det att det inte blir för mycket krångel i den process som ska ge tillstånd. Här måste Baylan se till att den går så fort som möjligt

Jag lägger här ut vad SvT skrivit på sin nyhetssajt. Övriga media verkar inte ha hunnit med.
400 miljarder kronor fördelat på 20 år. LKAB:s nya investering beskrivs som en av de största i Sverige någonsin. Nu överger gruvbolaget tillverkningen av bara järnmalmspellets och satsar på järnsvamp.

Genom en ny vätgasbaserad teknik är det tänkt att gruvbolaget LKAB övergår från att producera järnmalmspellets till att producera koldioxidfri järnsvamp, en förädlad produkt med mycket hög järnhalt. Detta ska i sin tur innebära att koldioxidutsläppen hos LKAB:s kunder kan minska med över 35 miljoner ton per år.

”Den största investeringen i Sverige”

– Det här är den största omställningen i företagets 130-åriga historia och kan bli den största industriinvesteringen någonsin i Sverige. Det skapar unika möjligheter att minska världens koldioxidutsläpp och för svensk industri att ta ledningen i en nödvändig global omställning, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB, som på måndagen presenterade satsningen tillsammans med bolagets styrelseordförande Göran Persson.

Strategin som ska leda framåt

Den nya strategin för LKAB ska leda till noll utsläpp av koldioxid från egna processer och produkter till år 2045 och säkra bolagets verksamhet med expanderad gruvbrytning bortom år 2060. Strategin pekar ut tre huvudsakliga spår för omställningen:

• Ny världsstandard för gruvbrytning.
• Järnsvamp framställd med grön vätgas ersätter på sikt järnmalmspellets och öppnar för en fossilfri järn- och stålindustri.
• Utvinna kritiska mineraler ur gruvavfall – med fossilfri teknik utvinns strategiskt viktiga jordartsmetaller och fosfor till mineralgödsel ur dagens avfall från gruvan.

”Annars går vi mot en katastrof”

– Vi måste få bort klimatavtrycket. Annars går vi mot en katastrof. Inte bara för det här bolaget utan för alla i den verklighet som vi alla lever i. Vi har framför oss en utmaning att kunna leverera en produkt som inte skadar klimatet inför de som kommer efter oss, säger LKAB:s ordförande Göran Persson.

LKAB:s ledning ser nu att en rad frågor måste lösas, bland annat tillståndsprocesser liksom en satsning på forskning och innovationsstöd.

– Vad som kommer vara utmaningen är tillstånd och tillståndsprocessen. Det är nyckeln för att det här ska gå att lösa. De behöver väsentligen kortas ned, säger Jan Moström.

Ska fördubbla omsättningen

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) är positiv och säger till TT:

-Jag är tämligen säker på att vi kan göra så att det här blir en framgångsrik strategi och att vi kan stärka Sverige som fossilfritt land.

Genom att erbjuda koldioxidfria produkter uppger LKAB att man kan mer än fördubbla omsättningen fram till och med 2045. Slut citat Svt

En kommentar

  1. Krister

    Helt rätt. Den här satsningen av LKAB har stora möjligheter att bli riktigt bra, på många sätt. Både klimatmässigt, ekonomiskt och nya arbetstillfällen.
    Den stora stötestenen kommer att vara energikraven. I dessa regioner kommer de ökande kraven på elenergi bli ett stort bekymmer i framtiden, vilket våra politiker så här långt sopat under mattan. En utbyggnad av kärnkraften kommer att bli ett absolut måste, om vi ska undvika att behöva importera ”svart” koleldad el från mellaneuropa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.