USA faller sönder och man blir inte av med Trump när han slutar. Det kommer fler försök till statskupp

Det strömmar nyheter hela tiden från USA om vad Trump har ställt till med när hans mobb stormade Kapitolium. Han har hela tiden använt twitter som en kanal att få ut sitt budskap både om falska nyheter som han kallat det och även systemet med alla lögner han fört ut. Nu när han har knappt 2 veckor kvar då stänger twitter av hon för all framtid. De är rädd att han fortsätter att uppmana folk till den ena eller andra orsaken.

Det är ju bra men det är alldeles för sent. Det är ju med lögner han fått en fanatisk grupp som har gått på lögnen att valet är riggat. Att folket i USA är så blåögda är inte bra och visar på att de tror mer på en sjuk person än det amerikanska rättsväsendet som konstaterat att valet gått rätt till. När han stängs av från Twitter säger han att ha ska starta en en sajt och det kommer han säkert att göra. Han gör som Hitler och andra på högerkanten har gjort och störtat de gamla partierna.

Jag tror inte den mannen går att stänga in utan han kommer förr eller senare att försöka än en gång ta makten med våld. Jag tror inte heller de kan plocka av honom tillgången till knapparna till kärnvapnen. Det här visar att USA har ett mycket svagt demokratisk system och det är svårt för dem att skydda sig från att hamna i en diktatur. Han fick ju 74 miljoner röster. Vi går mot mörka tider när extremhögern fått sånt fäste och de är nationalister, främlingsfientliga, och även rasister. De finns även i Sverige och Europa och det är väl känt att där finns även Sverigedemokraterna.

Jag har plockat ut några inlägg från Omni om det som nu sker i USA. Läs och tänk till. En majoritet av amerikanerna, 57 procent, vill att president Donald Trump lämnar Vita huset omedelbart efter att han eldat på sina anhängare som stormade Kapitolium tidigare i veckan, visar en mätning från Reuters/Ipsos. De flesta av dem som vill se att presidenten lämnar omedelbart är demokrater.

Samtidigt uppger nästan 70 procent att de tycker att Trump agerade fel. Sedan händelsen har både republikaner och demokrater krävt presidentens avgång. 30 procent av de svarande i Ipsos-mätningen tycker att presidenten ska tvingas från posten med det 25:e tillägget, 14 procent tycker att han ska ställas inför riksrätt och 13 procent anser att han bara bör avgå.

Inlägg 2. Representanthusets talman, Nancy Pelosi, har diskuterat med landets högsta arméchef om hur man håller president Donald Trump borta från kärnvapenkoderna, skriver Washington Post.
”Situationen kan inte vara farligare. Vi måste göra allt för att skydda det amerikanska folket från denna presidents obalanserade angrepp på vårt land och på vår demokrati, skriver Pelosi i ett brev till sina demokratiska kollegor.

Brevet skickades strax efter att Donald Trump twittrat att han inte kommer att närvara när Joe Biden svärs in som USA:s nästa president. Pelosi säger att kongressen kommer att agera om Trump inte avgår frivilligt, rapporterar AFP.

Inlägg 3
President Donald Trump och hans personlige advokat Rudy Giuliani gjorde båda samtal till den republikanske senatorn Mike Lee – samtidigt som stormningen mot Kapitolium pågick, skriver CNN.

Trump och Giuliani sökte egentligen Alabama-senatorn Tommy Turberville, eftersom de ville övertala honom att skjuta upp bekräftelsen av valresultatet, varpå Lee räckte telefonen till Turberville. Turberville pratade med Trump i mindre än tio minuter innan samtalet bröts då sentorerna ombads gå till en säkrare plats, uppger en källa för tv-kanalen.

Samtidigt som Trump gjorde allt för att övertyga Turberville gjorde han och hans medarbetare i Vita huset ytterst lite för att kolla hur vicepresident Mike Pence och hans familjemedlemmar – som också befann sig i Kapitolium – mådde, uppger en källa.

Inlägg 4
Den republikanska senatorn Lisa Murkowski vill att Donald Trump avgår med omedelbar verkan, rapporterar Anchorage Daily News. Hon är den första republikanen i senaten som kräver att Trump lämnar.
– Jag vill bli av med honom. Han har gjort tillräckligt med skada. Han har antingen befunnit sig på golfbanan eller suttit i Ovala rummet och gjort sig av med alla som varit lojala mot honom, säger hon.

Murkowskis republikanska kollega, senatorn Ben Sasse, är inte främmande för att ställa Donald Trump inför riksrätt, skriver flera amerikanska medier. Han tycker att Trump svikit sitt ämbete, skriver The Hill.
– Han svor en ed till det amerikanska folket om att bevara, skydda och försvara konstitutionen. Han agerade mot det, sa Sasse i en intervju med CBS. Slut citat

Det här visar hur farligt det är i USA. Republikanerna kommer aldrig att avsätta honom. Man gör det lätt för sig om man inbillar sig att Trump är ensam om den extrema högersväng som republikanerna gjort. Han har inte heller avslutat sina aktioner och tänker förbjuda investeringar i Kinesiska företag.

3 kommentarer

  1. Ulf Parde

    Jag ser just i nät-Expressen, att den kvinna (”patriot”) som vid stormningen dog av skottskador i bröstet, sköts av en polis. Det hela lär väl komma att utredas, men givet omständigheterna kanske man måste godkänna denna polisskjutning. Dock måste man ha klart för sig, att på samma sätt kan eventuellt en polisskjutning som utlöst BLM-demonstrationer – givet omständigheterna – eventuellt betraktas som försvarlig.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Men Ulf har du inte följt med för det sa man samma kväll i Sverige som det hände

  2. Brorson

    Fredrik Reinfeldt talade i förrgår om en djup spricka i det Republikanska partiet och Carl Bildt sa igår att Trump bör dömas för det som i Sverige kallas uppvigling, och enligt svensk lag är ett ganska lindrigt brott, som kan ge fängelse i sex månader. Det kan inte uteslutas att Trump har begått värre brott än så, men det beror på hur mycket han visste, om han förutsåg eller borde ha förutsett händelseutvecklingen 6 januari.

    Reinfeldt har nog rätt om Republikanska partiet, och det kan inte utesluta att Trump planerade att starta ett nytt parti, en utbrytning ur Republikanerna. Men det är kanske att överskatta hans intellekt. Han har snarare splittrat sina egna anhängare och därmed försämrat chanserna till ett stort folkligt stöd för ett ev. nytt parti. Och därmed även stårkt sina motståndare inom Republikanerna.

    Det inträffade visar att det finns stora svagheter inom det amerikanska politiska systemet, som bygger på maktdelningsläran och inte är en demokrati i strikt bemärkelse. Maktdelningsläran innebär att det finns flera delvis självständiga maktcentra, varav presidentämbetet är ett. Den amerikanske presidentens alltför stora maktbefogenheter. speciellt inom utrikespolitiken och militären är en fara för hela världen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.