USA ingen demokrati där ett parlament styr utan de har presidentmakt

Det är klart och tydligt att det var en högerkupp som Donald Trump försökte sig. Det mest skrämmande är att Amerika inte är någon demokrati med den enorma makt presidenten har i USA. Han går nästan inte att ersätta. Av de länder som har presidenter är nog USA det land som gett honom störst makt. Det absolut största beviset för det är att han mer eller mindre själv kan starta ett kärnvapen krig. Trump har själv beslutat att lämna många ingångna avtal och även själv beslutat om strafftullar. När jag ser hur dåligt presidentmakten fungerar så stärks min syn att det är parlamentarismen som ger ett demokratiskt styre och att där kan en regering avsättas.

Det har skett många olika analyser om det som hänt i USA för knappt en vecka sedan. Vad som jag tycker är illa är att det finns till och med moderat riksdagsman som vill förminska det som hänt liksom mer eller mindre alla på den yttre högerkanten. Man går till länet så ser man att Sverigedemokraternas Petter Nilsson förfasas över att twitter stänger ner Donald Trumps twitterkonto. Det kan bara tolkas på ett enda sätt nämligen att han stödet Donald Trumps försök till statskupp och att valet var riggat

Så här ser ledaren i Dagens Arena skriven av Jesper Bengtsson på hur debatten går i Sverige efter kuppförsöket i USA.
LEDARE Trots den allvarliga situationen när Trump-supportrar stormade Capitol Hill, lyckades vissa högerdebattörer förminska det som hänt. Men det råder inget tvivel om att det är högerextremismen som är det stora hotet mot demokratin.

Förra veckans kuppförsök i USA ledde till fördömanden över hela världen, även i Sverige. Till och med flera av de Sverigedemokrater och Kristdemokrater som tidigare sagt sig stötta Trump drog öronen åt sig.
Detta gick över gränsen. Sådär får man inte göra.

Ändå lyckades ett gäng högerpolitiker och debattörer förminska eller bortförklara händelsen.

Bulletinskribenten Ivar Arpi kallade de som stormade Capitol Hill för ”arga killar i mjukisbyxor” och uppmanade alla att sluta kalla det för en kupp. Han tyckte uppenbarligen att något i stil med ”pojkstreck” hade varit bättre.

Den moderate riksdagsledamoten Jan Ericson passade för sin del på att sprida lite fake news om att det egentligen var vänsterextremister som låg bakom alltihop. ”Får liknande rapporter om ANTIFA-aktivister som klätt ut sig till Trump-supportrar och poliser…svårt att veta vad man ska tro…”, skrev han på Twitter.

Reaktionerna är fantastiska. Trump vägrar se sig besegrad, uppmanar till resning mot valresultatet. Människor tar honom på orden.

Självklart var det ett kuppförsök. Illa organiserat och mest ett uttryck för presidentens narcissim, men lik förbannat ett kuppförsök.

Det är lätt att raljera över de grupper som stormade Capitol Hill. Någon konstaterade att framtida kuppmakare måste tänka på att inte se ut som ett gäng finska hockeyfans som just ramlat av Finlandsbåten med ett dussin Lapin Kulta under västen.

Men som Isobel Hadley-Kamptz konstaterade i Expressen dagen efter kuppförsöket var det inte bara töntar som stormade Capitol Hill. Det var också militärklädda, målmedvetna milismän med buntband för att fängsla gisslan.

Vad är väl några små mord om syftet är gott?
*
Så varför tycks många fortfarande vara så pigga på att relativisera? Reaktionerna, som också sprids intensivt i högerextrema grupper i sociala medier, visar på en bredare tendens i samhället. En tendens som bygger på att man gärna blundar för tillkortakommanden i konkreta fall om man i grunden sympatiserar med värderingar och mål.

Vad är väl några små mord om syftet är gott? Lite stenkastning och några buntband är inte så farligt, säkert bara ett tillfälligt avsteg, en anomali, för i grunden vill vi ju samma sak.

På senare år har den sortens försök att skyla över och ursäkta kommit allt oftare från högerhåll.

Ja, det relativiseras friskt även från andra sidan av det utsträckta politiska fältet. Från vänsterkanten relativiseras allt för ofta förtrycket av mänskliga rättigheter i kommunistiska diktaturer (när det gäller Venezuela och Kuba görs det fortfarande med märklig regelbundenhet) och det finns en tendens att betrakta det som dumma pojkstreck när vänsterns unga arga i ansiktsmasker kastar sten mot polisen eller riktar våld mot politiska motståndare.

Men den sortens ”what-aboutism”, att peka finger åt den andra sidan för att slippa tala om egna tillkortakommanden, är helt missriktad i det läge som uppstått. De högerextrema krafterna har medvind, och det finns stater både i Europa och resten av världen som gärna stöttar dem.

Just nu är det helt uppenbart extremhögern som utgör det mest grundläggande hotet mot demokratin.
Efter stormningen av Capitol Hill kan ingen undgå att se det.

8 kommentarer

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag har aldrig sagt att inte republikanerna har en stor roll och nu håller många republikaner på att ha tröttnat på Trump till och med toppen av partiet

 1. Else-Marie Vikström

  Jag håller med om att detta inte var någon ofarlig demonstration. Hela rörelsen är dessutom global med sin spridning av desinformation och misstänksamhet mot demokratiskt valda makthavare, speciellt på vänsterkanten. Blev av misstag indragen i en grupp , som gjorde mig MÖRKRÄDD. Deras agenda är sprida rädsla, misstro, oro, rädsla för politik mm. New Earth rörelsen har anhängare över hela världen. Mot vaccination, som är ett sätt att genmanipulera oss. Covid inbillning, bara för att få oss lydiga. Usch, ja. Anmälde smörjan !

 2. Fredrik

  Först. Ryssland. Om du på allvar menar att USA med dess president är dom som gett mest makt och åt denne så kan du inget om Ryssland. Läs på.

  Sen, läs något annat än Dagens Arena. Blanda in något annat någon gång. Dagens Arena är ingen garant för sanning. För om du menar allvar med att skriva sanningens ord så måste du läsa något annat än en och samma skrift. Gång på gång.

  Jag trivialiserar inte det som hänt i USA, men det måste finnas någon måtta på urbota korkade teorier som vissa vill föra fram. T ex att efter en ny president svärs in så kommer mobben att ta till vapen! Jag menar, är det någon som tror att denna mobb kommer att vinna den fighten? Mot den mest välfinansierade militärmakten i världen. Joe Biden blir överbefälhavare den 20/1-2021. En väpnad milis är illa, men inget hot mot den sittande presidenten. Absolut inget hot.

  Ingen verkar vilja vara beredd på att se längre än vad näsan räcker. Allt för att det ska passa syftet. Var stormningen illa? Ja. Är det illa att den ryske presidenten gör sig allsmäktig och får sitta i princip hur länge han vill? Ja.

  Öppna ögonen och se fler perspektiv än bara ett!

 3. Brorson

  ”När jag ser hur dåligt presidentmakten fungerar så stärks min syn att det är parlamentarismen som ger ett demokratiskt styre och att där kan en regering avsättas”, har Holmlund skrivit i det här inlägget. Ja, så är det, och det borde fler upptäcka

  Det är kanske en kontroversiell åsikt från min sida, när jag skriver att det har varit för mycket fokus på personen Donald Trump och för lite fokus på de demokratiska bristerna i USA;s konstitution och valsystem, med olika valsystem i de 50 delstaterna. Med högst varierande skydd mot valfusk är det inte konstigt att det uppstår spekulationer om riggat val och att de spekulationerna tas för bevisade sanningar, när de underblåses av presidenten själv.

  Den amerikanska konstitutionen må ha vart världens mest demokratiska, när den skrevs för över 200 år sedan, men är det inte idag. Den bygger mer på maktdelningsläran än på den parlamentariska demokratin, som då inte var fullt utvecklad ens som idé. Det politiska systemet i USA idag kan kanske liknas vid situationen i Sverige under den långa övergångstiden mellan kungligt envälde och parlamentarisk demokrati, då kungen delvis – särskilt i vissa frågor – stod över riksdagen.

 4. VALTER Jauhiainen

  Usa
  Makten i landet vilar ej på presidenten.blir det knepigt så är det högsta domstolen som säger sista ordet.
  På vägen dit är det både senaten ochkongressen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.