Jag tycker det är skamligt att Umeå kommun inte skottar taken när det kommit mycket snö. Nu har ishallen stängts

Nu får verkligen Umeå kommun skämmes. Jag tycker det är mycket märkligt att man måste stänga ishallen för överbelastning på taket. Jag vet eftersom jag satt i Björklövens styrelse när man köpte jumbotronen från Skellefteå att man gjorde de förstärkningar som skulle behövas för den 4 ton tunga pjäsen. Det kan väl inte vara okänt vilken belastning taket tål och självklart blir det tungt när det kommer så stora mängder med snö och nog bör man veta vilken belastning man får på taket och deras bärande konstruktioner.

När det blir för mycket snö eller håller på att bli för tungt då måste man skotta omedelbart, inte när det håller på att rasa in. Jag tolkar artikeln i VK som man nu skulle börja skotta. På Fastighetskontoret måste det finnas uppgifter när man måste börja skotta taken då risk för överbelastning. Då kan man inte vänta utan börja skotta direkt. Det här borde man ha lärt sig när taket på Hagaskolan rasade ihop. Har man inte skottat några andra tak finns det självklart risk för att taken kan rasa in. Inga tak är konstruerade för att tåla hur mycket snö som helst och det finns säkert i uppgifterna om byggnaden. Jag tycker det ser ut i detta fall med ishallen som man inte skottat den när tyngden blivit för stor. Nu är det Björklöven som får lida för detta när det är två raka hemmamatcher på raken. Nog borde taket hålla när snön är borta det är jag övertygad om.

16 kommentarer

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Som du vet håller jag med. Det här kan ju innebära mycket stora kostnader. Tak måste skottas när det blir för tungt på dem och det måste man alltid ha full koll på

 1. Stefan

  Är skamligt som om det inte varit nog. Kommunen hajjar väl inte vad det kommer att betyda för kommunen med Umeå på kartan om det blir shl. Att inte kunna spela i hallen är ju ett störningsmoment och det har vi inte råd med.
  Hur löser vi det hela om taket skulle rasa? Utomhusspel eller spela i Vännäs eller spela i Skellefteå?
  Det skulle vara intressant att höra kommentar från kommunen varför man inte skottat tidigare.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag tycker skammen riktas mot att man inte sköter sina fastigheter. Det har funnits gott om tid att skott sedan förra ovädret. När det blåser som det gjorde flyttades snön från ena sidan till den andra. Man ska ha ett system där man ser hur tung belastning som det blir på taket. Det gäller inte bara ishallstaken

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Man har inte råd att låta hus gå sönder varken en ishall eller något annat hus. Det har nog inte skottats från förra snöfallet

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Kommen kan om man vill omdisponera personal. Man kan inte tillåta att fastigheter rasar ihop. En ishall är ingen billig fastighet att låta förfalla

   • Fredrik

    Vilken personal ska man omdisponera för att kunna skotta tak? Var finns denna personal och vad gör denna personal nu?

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

     Kommunen har bra mycket över 10 000 anställda och visst går det få tag i ett hundratal

     • Stefan

      Folk begriper inte att det blir enorma följder om taket rasar. Det drabbar inte bara hela Björklöven verksamhet även Tegs. Massor med ungdomar också. Det vore slutet på hockeyn.
      Tycker för övrigt att en ny hall borde byggas. Vi måste förbereda oss för shl på sikt och man kan också ha den som evenemangsarena. Tror du att det finns planer för en hall? Finansiering tror jag inte är något problem.
      Var vore det lämpligast att bygga den?

     • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag håller med om följderna men man måste vara mycket noga med att skotta taken när belastningen blir för hög. Det måste man ha riktigt bra koll på. Snön verkar har drivit över taket och lagt sig på andra sidan. Jag själv är inte säker att ishockeyn får en ekonomi som kan bära så mycket högre hyreskostnader än nu. Den rymmer 5500 åskådare och Björklöven hade fler åskådare än Skellefteå förra säsongen och fler än många andra lag. Det läge som diskuterades under min tid som tänkbar placering var norr om Umestan. Vet inte om den är kvar för byggs det måste det bli en evenemangsarena där även stora kulturarrangeman

     • Fredrik

      Tack vare våra starka fackförbund så får inte Umeå Kommun disponera sin personal som man vill. T ex får inte arbetsgivaren Umeå Kommun tala om för personal i äldreomsorgen att de ska agera målare. Eller personal i stadshuset ska agera snöskottare.

      Med andra ord, det är personalen i Umeå Kommun Gator och Park som har detta ansvar, och de har jobbat febrilt under dessa dagar. Där finns med andra ord inte 10000 anställda.

      Att du som fd kommunalråd inte vet detta visar din okunskap. Och ska vi vara ärliga Lennart, hur ofta var du ute och skottade tak på kommunens anläggningar under din tid som kommunalråd?

      Kanske borde leva som man lär och inte försöka diktera ”regler” likt en diktator?

     • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag bara konstaterar att du snackar goja. Jag har själv i hela mitt yreksverksamma liv jobbat inom byggbranchen. Jag har dessutom varit ombudsman tillika regionalt skyddsombud. Det är inte ett kommunalråds uppgift att skotta tak. Men våra direktiv var tydliga. Däremot har jag skottat massor med tak under min tid som byynadsarbrtare

   • Björn

    Man kan inte bara skicka ut personalen hur som helst och skotta tak. Arbetsmiljölagstiftningen har rätt höga krav när det gäller arbete på höjder över två meter.
    B.la stegutbildning och fallskyddsutbildning.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

     Det tror jag att jag vet mycket bättre än du eftersom jag dessutom jobbat en hel del på tak. Kan inte kommunen fixa det måste man upphandla det i förväg så bolaget kan rycka ut när det kommit tillräckligt med snö

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.