Skandal att man frångår Behovsprincipen i hälso-och sjukvårdslagen

Jag måste återkomma till detta med vaccinering och att man frångått turordningen som gällde när det gäller Behovsprincipen i hälso och sjukvårdslagen. Det är inte bara viktigt att man hela tiden följer Behovsprincipen som finns i hälso-och sjukvårdslagen och den omfattar allt inom sjukvården. Varför är det då så viktigt att de äldre kommer först och får vaccin. Behovet är helt enkelt störst och det finns det redan hur tydliga bevis som helst. Drygt 90 procent av alla som dött i covid-19 i Sverige var 70 år eller äldre. 49 procent av dessa bodde på äldreboende och 25 procent hade hemtjänst.

Under hela pandemin så har man bedömt andra åtgärder utifrån lagen och de 70 år och äldre har fått de kraftigaste restriktionerna och mer eller mindre hemarest och besöksförbud. Nu har sjukvården själv gått ifrån den lag som de ska jobba efter nämligen behovsprincipen som finns i hälso- och sjukvårdslagen. Jag är även bekymrad över att LO ställt krav att man ska frångå lagen för vissa grupper..

Nu vet jag inte vilka straff man få när man frångått lagen. Däremot måste det vara etiskt besvärligt att man berått mot låter fler äldre dö. Jag tycker regeringen och oppositionen om det är någon ruter i dem påminna om att man får inte göra avsteg från Behovsprincipen i hälso-och sjukvårdslagen. Äldre straffas när man just frångår lagen och det här visar också att äldre diskrimineras.

En kommentar

  1. Brorson

    Om någon, som skulle ha vaccinerats om man följt lagen, dör i väntan på vaccinering, måste den som tagit beslutet att frångå lagen straffas för brottet vållande till annan död med maxstraffet fängelse i sex år. Om ingen har dött, ska brottsrubriceringen vara framkallande av fara för annan. Spanska åklagare har redan börjat använda den spanska motsvarigheten till dessa lagar, när offren varit just äldre. Förutom att det är viktigt att rädda liv, minskar ju belastningen på sjukvården om de som blir svårast sjuka ö.h.t. inte blir sjuka. Sedan tycker jag att alla, oberoende av partitillhörighet och motsatta åsikter mot Holmlund i andra frågor, måste stödja Holmlund i just denna fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.