Det finns ivrarare för förstatliga verksamhet i spåren av pandemin. Ett feltänk då det går att jämföra hur den fungerar

Det finns en del som nu tror att man skulle klara sjukvården bättre om man förstatliga den. Det har också funnit krafter som vill att skolan ska förstatligas. De som driver detta borde titta på hur statlig verksamheter fungerar. Ingen landstings eller kommunal verksamheter fungerar så dåligt som statens.

Jag ska ta några exempel och det som fungerar sämst är jag inte ensam som tycker utan det är Trafikverket. Jag kan bara ta vägpaket i Umeå som ett exempel. Först skulle det vara klart i början 2000 talet men det överklagades den etapp som skulle knyta ihop E12 söder om älven. Det trollades då bort och pengarna försvann av ett beslut som var taget. Sedan kon närtidssatsningen av den borgliga regeringen 2007 och det skulle vara färdigställt 2014 och det kommer inte att vara klart förrän 2021. Det fanns en kommunal del i det Kolbäcksbron och den var klar i tid trots överklagningar och invigdes. Andra saker i paketet var också klara

Fler saker som rör Trafikverket är färjetrafiken till Holmön som Tage G Pettersson utredde och han föreslog att det var ett statligt ansvar. Nu försöker man dra sig ur detta. Jag träffar ibland mina tidigare kommunalråd och även de nya och speciellt när det gäller revideringar av de nationella planerna så har de haft för vana att trots att politiken sagt att Norrbotniabanan ska byggas så försöker de dra bort den ur planeringen. Det kommer i alla fall vara kvar om inte det järnvägshatade partiet moderaterna kommer till makten.

Sedan vill jag samtidigt fråga förstatlingsivrarna om de är nöjda med hur försäkringskassan fungerar. Jag har aldrig under min tid hört några jubelkörer om försäkringskassan.

Idag hör vi ständigt hur illa det fungerar att betala ut de stöd som riksdagen beslut om till de företag som drabbas så hårt av Corona. Skulle cancerpatient vänta så hinner den dö.

Vi har också arbetsförmedlingen som inte heller är en verksamhet som det jublas över och jag behöver inte tala om hur.

En sak till som inte fungerar är hur migrationen sköts av myndigheten. Dels den tidsutsträckning som det tar att behandla uppehållstillstånden och dels att de som inte får dessa hur man ser till att de kommer ut ur landet och det gäller även de som dömts till brott och till utvisning. Listan kan göras mycket bättre.

Jag ska inte ta flera myndigheter men jag kommer inte att nämna fler här men jag är övertygad om att du som läser detta har många exempel på där statlig inte är någon företrädare sköter verksamheten bra. En annan sak är hur man räknar upp anslagen till verksamheterna. Det brukar bli stora besparingar i stället

Däremot har inte staten räknat upp anslagen till både kommuner och regioner så man har ständigt fått ta ett större ansvar regionalt och lokalt. Nu har regeringen tillfört mera anslag till framför allt till äldreomsorgen men fortfarande har man inte höjt pensionerna trots att de avgifter som betalas till den har ett överskott på mer än 20 miljarder. Även sjukförsäkringen har ett ganska stort överskott som skulle ge bättre sjukförsäkring. Det används till annat än till det löntagarna avstått i löneutrymme för att få denna välfärd. Det är mer eller mindre en stöld från löntagare och arbetsgivarna och deras egenavgifter.

Kasta förslaget om en statligt övertagande av sjukvården så långt ner i papperskorgen som det går. Staten löser det inte bättre

2 kommentarer

  1. Brorson

    Somliga stirrar sig så blinda på det de är oeniga om, så att de inte ser det som de är eniga om. Jag är mycket kritisk mot all den centralisering, som skett under flera decennier och förespråkar därför rena motsatsen, att Sverige ska delas in i 30 län/landsting och 900 kommuner. Samt att länsstyrelserna avskaffas och att deras uppgifter övertas av de centrala statliga myndigheterna och deras eventuella regionala enheter, som inte behöver sammanfalla med länsgränserna, och i andra fall av landstingen, vars gränser sammanfaller med länsgränserna, eller av kommunerna. Beslut ska tas på lägsta effektiva nivå (subsidiaritetsprincipen), vilket beroende på verksamhetens art kan vara såväl statlig nivå, landstingsnivå eller kommunal nivå. Klart nej från min sida till förslag om förstatligande av skola och sjukvård. Alltså enig med Holmlund om den saken.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      För små enheter klarar sig inte i dag. Då blir det mera central styrning. Jag är ganska säker på att det bättre att slå ihop kommuner och främst bilda större regioner som en utredning kom fram till men som inte blev av trots att man egentligen var enig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.