IFK Umeås elitverksamhet på skidor läggs ner när damerna blev världselit

Jag saknar att IFK inte valde att fortsätta på elit inom längdåkning. Det är en sport som i alla tider varit en av Sveriges absolut bästa skidklubbar. Nu hade man fått fram fantastisk duktiga damer som Linns Svahn , Jonna Sundling och Moa Lundgren men även Elina Rönnlund. Vi i kommen har dessutom träffat avtal med skidförbundet, universitetet om ett samarbete mellan dessa parter så att man även ska kunna studera och vara med i världseliten, samt att universitetet ska vara ett idrottsuniversitet där kommunen sponsrar tränare. Det är ett helt obegripligt agerande. Uppgifterna bygger på vad som gott att läsa i VK

Nu ska man lägga ned elitverksamheten och satsa på bredden. Elit skapar bredd och intresse det går inte att komma ifrån. Jag tycker det är ett felaktigt beslut men det kanske blir billigare för kommunen. Utan elit kan det knappast behöva något skidstadion. Korpverksamhet behöver inget stadion. Nu har Moa Lundgren sagt att hon är tveksam att stanna i IFK och gå till någon klubb.

Jag tror om jag ska vara helt ärlig att det funnits företag i Umeå som skulle ställa upp och sponsra en av världens bästa skidåkare främst Svahn men även Sundling och Lundgren som kommer att vara i världstoppen många år främst i sprint men även på de andra distanserna. Jag tycker IFK Umeå har gått ifrån det som varit hjärtat i klubben med från början Artur Häggblad, sedan Martin Lundström och flera av hans klubbkamrater, sedan hade vi Assar Rönnlund och hans kollegor, sedan Per Elofsson och även han hade duktiga klubbkompisar och när han vinnit VM guld i Lahtis beslutade vi som present en konstsnöanläggning. När det sedan blev sprint kom Teodor Pettersson till som en av världens bästa. Nu när man hade fått fram en grupp världsstjärnor på damsidan behåller man inte satsningen på att vara bra utan nu blir det gubbsatsning för motionärer. Flaggan för IFK har tagits bort och det som hänt är ett historiskt misstag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.