I rika länder dör äldre av pandemin i fattiga dör och lider barn mest men lika många dör där i effekterna av pandemin

Visst har detta med pandemin påverkat fruktansvärt många. Ja i stort sett i hela världen. Men det har slagit olika. I den rika delen av världen är det äldre som har dött direkt av covid. Hos den fattiga delen har det dött i stort sett lika många som dött på grund av pandemin men inte på grund av själva pandemin utan av dess effekter. Det är inte heller så konstigt för i de fattiga länderna finns det inte så många 70 år och äldre och det är i den gruppen som dödsfallen är så många i Sverige 90% av alla dödsfall.

Det här har Omni skrivit om i följande artikel.
”Restriktionerna för att bekämpa pandemin har kommit med ett högt pris. Två och en halv miljoner människor har dött till följd av åtgärder som satts in på grund av coronaviruset, visar FN-statistik som har sammanställts av svenska forskare, enligt Vetenskapens värld.

Därmed rör det sig om minst lika många människor som dött av restriktionernas konsekvenser, som av själva sjukdomen. Faktorer som nämns är att undernäringen har ökat och tillgången till vård för andra tillstånd minskat. Det handlar också om vaccinering som uteblivit, och att småflickor som inte går i skolan gifts bort.
– Vi har förlorat åratal, kanske upp till ett decennium, av utveckling på bara ett år, säger Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi och hiv-forskare vid Karolinska institutet” slut citat Omni

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.