Ensamhet förkortar livet

Så börjar en artikel i dag i Omni. Jag tror det är rätt för ensamhet kan aldrig vara bra. Läs artikeln som ser ut så här i Omni

Ensamhet förkortar livet. Att vara ensam kan faktiskt vara lika farligt som att röka 15 cigaretter om dagen. Forskningsresultatet har fått stor spridning och uppmärksamhet de senaste åren, skriver SvD.
Psykologiprofessorn Julianne Holt-Lunstad vid Brigham Young University i Utah är en av dem som har fört fram cigarett-jämförelsen. Hon menar att ett rikt socialt liv till och med är viktigare än andra välkända livsstilsfaktorer, som att träna och gå ner i vikt.
– Precis som vi lägger in tid för fysisk aktivitet i våra späckade scheman borde vi lägga in tid för att vara sociala, säger hon till tidningen.

Den svenska statistiken visar att en ensamstående man i snitt lever sju år kortare än den som är sambo. Skillnaden för kvinnorna är något mindre, men SCB:s statistik är ändå tydlig: sammanboende personer lever klart längre. När människor bor ihop kan de stötta varandra ekonomiskt och socialt – och uppmuntra varandra till hälsosammare levnadsvanor. Dessutom tycks gifta personer söka sjukvård i ett tidigare skede.
Också mer flyktiga relationer kan påverka livslängden. I ett Ted Talk från 2017 säger psykologen och författaren Susan Pinker att enkla möten med andra människor ger “häpnadsväckande fördelar”. Småprat och ögonkontakt kan frigöra flera välgörande ämnen i kroppen.
– Som ett vaccin skyddar det dig nu och långt in i framtiden, säger Pinker.

Kanske är tiden kommen för ett krafttag mot ensamheten, skrev fyra forskare i The Lancet i januari. De menade att pandemin har gett fler människor inblick i hur det är att vara isolerad och ensam. Därför, fortsatte forskarna, finns en unik möjlighet att förändra människors “stereotypa syn” på ensamma personer.
“Det finns nu en möjlighet att bygga på den större empati, medkänsla, omtänksamhet och omtanke som har visats mot dem som upplever ensamhet och social isolering”, skrev de.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.