Attendo har gått över alla gränser vad som nu kommit fram. Lägg korten på bordet men en ursäkt räcker inte

Nu är verkligen Attendo ute på hal is. Det har börjat med att Stine Christopersen berättat för media om brister i vården av äldre. Nu har det kommit fram att man efterfrågat om hon har berättat om detta för media. Man har ju ett meddelarskydd och man får inte efterforska sådana saker. Nu ska en åklagare titta på detta och det är bra.

Så här beskriver Omni detta. ”Åklagare kommer att granska om vårdbolaget Attendo har begått ett brott i hanteringen av vårdbiträdet Stine Christopersen, som berättade i media om brister i bolagets vård av äldre. Det rapporterar Ekot.
– Jag har överlämnat det till polisen för att upprätta en anmälan i ärendet, säger chefsåklagaren Anders Hirsch.
Enligt Hirsch kan företagets agerande vara ett brott mot lagen om meddelarskydd i enskilda verksamheter.
I dolda inspelningar som Sveriges Radio har publicerat framgår det hur en representant från Attendo ställer frågor till Christophersen om uppgifter som hon lämnat anonymt till en reporter på Expressen och anklagar henne för att vara illojal.

Det verkar inte som om detta är en ingångsföreteelse utan det har kommit fram ytterligare information om hur Attendo jobbar. Så här skriver Omni om detta

Flera anställda och före detta anställda vid det privata vårdbolaget Attendo säger att de har tystats eller utsatts för vad de kallar repressalier, efter att de larmat om missförhållanden i äldrevården, rapporterar Ekot.
I veckan har Ekot granskat fallet med Stine Christophersen som fick en varning från Attendo efter att ha slagit larm om brister i smittskyddet på äldreboendet där hon jobbade. Andra ur personalen säger sig nu ha liknande upplevelser och fackliga representanter från Kommunal och Vårdförbundet bekräftar bilden.
– Det sker alldeles för ofta, det är ingen engångsföreteelse, säger Susanne Augustsson från Vårdförbundet till radion.
Attendos affärsområdeschef Malin Fredgard Huber säger att hon inte delar beskrivningen och att en utbildningskampanj om skyldigheter och rättigheter kopplade till meddelarskyddet har inletts. Slut citat Omni

Det har även kommit fram andra graverande saker när man började granska bolaget och här är ett exempel från SvT som jag citerar
Attendo fick coronastöd – miljonbonus till chefer
UPPDATERAD 3 MAJ 2021PUBLICERAD 3 MAJ 2021
Vårdjätten Attendo har fått 133 miljoner i statliga coronastöd för att klara arbetet under pandemin. Samtidigt har toppchefer fått miljoner i bonus, enligt en granskning gjord av Aftonbladet.
Enligt tidningen fick bolagets vd och koncernledning 4,8 miljoner kronor i bonus under 2020, en ökning med 98 procent jämfört med 2019. Det framgår också att medarbetare som inte ingår i koncernledningen, som vårdpersonal, har fått lägre genomsnittslön jämfört med året innan. Slut citat SvT.

Så här får det inte gå till för de som utför tjänster med skattemedel. Det första man måste fråga är om detta är förenligt med alla gällande regler och om det finns skäl att inte säga upp avtalet med de kommuner man har äldreboenden. Jag tycker i vilket fall det är ett mycket dåligt omdöme av bolaget och hur man använt statligt stöd om nu dessa uppgifter stämmer

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.