Vi är helt chanslösa utan metaller, ta och tänk efter var de finns och måste finnas ex spis, kyl och frys bara ett litet exempel, tänker motståndare till gruvor var de använder dem

Gruvor behövs och dess mineraler behövs. Det finns även motståndare mot dessa men de som inte vill att vi bryter malm och förädlar den hur har de då tänkt att leva. Jag påstår att ingen av de som motsätter sig gruvor tror jag inte de har tänkt hur de ska leva.

Börjar man i husen eller lägenheter kan man fråga sig vart de ska laga maten och vart det ska förvara den och hur ska huset man bor i hålla ihop utan armering. Ska man resa bort ska man då gå för det går inte att åka tåg utan spår och även de liksom spis, kyl, frys, tvättmaskiner måste ha metaller liksom som broar, tåg bilar ja även cyklar behöver metaller som utvinns ur gruvor. Vår nya teknik med telefoner, datorer, radio och Tv behöver även metaller.

Det här var några saker som behöver metaller men jag tror inte det går att leva på jorden utan metaller och samtliga finns i berggrunden och det behövs gruvor för detta. Metaller behövs nästan över allt även för att vi ska kunna laga till mat. Många säger gruvar ja men inte här. Man måste ha gruvor där de metaller man behöver finns. I Sverige har vi bergarter med många metaller inte minst järnmalm och har varit en framgångssaga för Sverige.

Många metaller finns det inte så gott om och vi kan inte kräva att alla gruvor ska ligga i alla andra länder och vi måste ta vårt ansvar för vi behöver även saker som produceras i andra länder som inte finns i vårt land. Vi kan inte bara ta nya gruvor runt om i världen men befolkningen ökar och alla nytillkommande behöver även saker som kommer ur gruvorna. Men för att vi ändå ska klara oss behöver vi återvinna och återbruka varje gram som framställs. Ny teknik gör även att allt går att producera på ett betydligt miljövänligare sätt även om det blir märken av olika sorter där gruvorna anläggs.

Det finns inte en chans att vi kan klara oss in i framtiden utan att vi använder metaller och andra produkter som kommer vi gruvor. Jag har inte hört något från Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna de som nu ska bygga ut kärnkraften utan att veta om någon har råd att köpa dess el och om att vi i Sverige även ska börja öppna gruvor för att framställa det bränsle som behövs för att driva kärnkraftsverken. Det borde vara en rimlig väg om man nu ska använda det energislaget. Vi behöver gruvor och vi behöver metaller för vi klarar oss inte utan dessa nu. Det är om något en självklarhet.

3 kommentarer

 1. Kalle

  Är det någon av dom du räknar upp som är emot gruvor?
  Det enda jag kan se som verkar vara emot är MP.
  Hur ska du få ihop detta med MP?

  Och är det någon som har sagt att vi inte ska ta fram drivmedel till kärnkraft hemma om det är möjligt?
  Hänvisning tack.
  Annars så kan man undra varför du skriver det.

  Du tar även upp lite snabbt den växande befolkningen.
  Där är ytterligare ett gigantiskt problem, överbefolkning, som ingen pratar om överhuvudtaget.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Men läs på det är inga i Sverige som har sagt sig vilja bryta uran. Jag har alltid tyckt att ska vi ha kärnkraft ska vi bryta utan och minns jag inte fel så är den fyndigheten ganska stor

   • Erik Lundström

    Är det inte så att ingen är emot gruvor bara inte i min närhet.
    Med den nya teknik med kärnkraft, så har vi 95% energi kvar i avfallet efter dagens kärnkraftverk. Vi kommer att klara oss länge utan att öppna nya gruvor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.