Demokratin fungerar dåligt i mellanöstern

Demokratin fungerar oerhört dåligt i många länder i mellanöstern. Om man nu kan säga att den finns. Nu gäller det för det kommande valet i Iran. Där tillåts bara personer med ultrakonservativa ställa upp i valet. Då kan man knappast säga att det är demokrati. Det har nyss varit val i Syrien och det ifrågasätts om valet gått rätt till. Det var inte så länge sedan det gick en typ av demokrati genom de arabiska länderna som kallades den arabiska våren. Visst störtades Libyens diktator Kadaffi och några andra ledare fick gå som i Egyptien men inte blev det någon demokrati av just den arabiska våren. Det är väl knappat i något land som det blev ett demokratiskt styra. Tyvärr är det dessutom mycket illa ställt med jämställdheten i de flesta länderna där kvinnorna är förtryckta. Tvångsgiften är nog mer regel än undantag.

Så här beskriver Omni det kommande valet i Iran
Beslutet att bara låta kandidater med en liknande ultrakonservativ profil ställa upp i det kommande presidentvalet i Iran får hård kritik, rapporterar The Guardian. Beslutet fattades av det mäktiga Väktarrådet som måste godkänna alla kandidater.

– Det Väktarrådet har gjort är olagligt och strider mot befolkningens rätt till fria val. Det gör valet meningslöst, säger Azar Mansouri, ledare för Irans reformistfront.

Den reformistiska tidningen Etemad skriver i en ledare att beslutet visar att Väktarrådet saknar koppling till samhället. Skribenten skriver att listan över kandidater fick honom att skratta så högt att hans familj chockades.

Till och med Ebrahim Raisi, som målas ut som favorit av de sju kandidater som nu gör upp om presidentposten, är kritisk. Trots att han själv troligen är den som gynnas mest av beslutet uppmanar han Väktarrådet att tänka om.

En kommentar

  1. Ulf Parde

    Visst är det så att demokratin fungerar för dåligt i Mellanöstern. Det märks även i Sverige, när många därifrån kommit hit. I Malmö är judehatet från dessa grupper sålunda ett problem – som Socialdemokraterna sopar under mattan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.