Det skjuts alldeles för lite annars blir det katastrof

Det är nu en mycket stor brist på strömming. Det är så illa att till och med surströmmingen är hotad i år. Fiskare från Norrbotten har åkt hem då de inte får någon strömming. Så är det även för fiskare från Västerbotten och Ångermanland. Man får i stort sett ingenting utan bara någon enstaka strömming. Det är inte bara surströmmingen som hotas utan även vi som ser det som en självklart att ha tillströmning på midsommarbordet samt även allt annat som vi vill ha strömming till.

Bristen är total och det finns andra som plundrar redskapen på strömming och det är odjuren säl och skarv. De är en av orsakerna till bristen på strömming och att de har blivit alldeles för många och de äter för mycket fisk. Det måste till en mycket kraftig jag på dessa djur men där har EU också lagt ett förbud på försäljning av sälkött som går alldeles utmärkt att äta. Då skulle det även bli lättare att få fler att jaga säl, som är ett måste om vi inte ska bli helt utan strömming. På en konferens som Nordiska ministerrådet hade så var man förvånade att man inte jagade skarven för den ansåg man vara utmärkt människoföda.

Det gäller att de nordliga länsstyrelsens redan nu fattar beslut om jakt på säl och skarv. Behövs det måste regeringen agera och det är nu för att rädda surströmmingen för framtiden. Det måste till en mycket kraftig avskjutning av säl och skarv om strömmingen ska finnas kvar och släpp helt enkelt jakten fri för strömmingen är hotar som art.

En kommentar

  1. ivar

    Det är nog inte bara säl och skarv som är orsaken utan även människans rovgirighet. Det fiskas alldeles förmycket på fel sätt. Läs om industritrålarrna som fiskar i Östersjön. De tar massor med strömming och gör fiskmjöl av den som sedan säljs till fiskodlarna som odlar Lax. https://www.sportfiskarna.se/Om-oss/Aktuellt/ArticleID/12290/Politisk-majoritet-f%C3%B6r-en-utflyttning-av-tr%C3%A5lgr%C3%A4nsen

    Får du för lite surströmming så går det att använda säl, det gör dom på Island.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.