Två beslut i går som slår oerhört hårt mot jobb och välfärd nämligen EUs skogspolitik och stopp för cementen

Igår kom EUs besked om skogen och skogspolitiken. Ett knivstick rakt in hjärtat på Sverige som nation och en av våra näringar som gett och gett stora inkomster till Sverige. Jag såg att Carl Schlyter var nöjd och då är det en utredning som inte är värd mycket. Det stora felet är att EU ska styra vår skogspolitik och när man hörde om innehållet som man hänvisade till nämligen EU,s experter som enbart handlade om miljön och inte vad man kan använda träden till. Ska vi få miljövänliga förpackackningar så är de av trä och inte plast. Det är trä i bland annat toapapper och ska vi bygga hållbart är trä att föredra framför betong. Listan kan göras egentligen hur lång som helst med produkter av trä tex i nästan allt som finns i byggnader. Det är i stort sett bara i Sverige och Finland det finns skogsbruk förutom utanför EU där stora skogar finns i Finland. Det har idag redan avsatts stora mängder skog i norra Sverige och är ett dråpslag både mot miljön och jobben inte minst återstarten efter pandemin. Ett beslut som slår hårt mot hela vår skogsindustri som gjort stora investeringar. Tidigare har EU sagt att Norrland är viktig för att det finns skog och malm. Jag har varit en EU vän men det är slut med det om EU ska lägga sig i vår skogspolitik och då bör Sverige fundera om vi ska vara kvar i EU

Det hände även andra tråkiga saker i går när miljödomstolen sa nej till mera brytning för att kunna göra betong. Jag håller med Byggnadsarbetareförbundets ordförande att på bara några månader är cementen slut och då hamnar vi i en omedelbar situation där byggandet stannar av. Det kommer att bli mer eller mindre totalstopp på bostadsproduktionen när det inte finns cement och på sikt ska också trä bort enligt EU. Det är ett systemfel med att domstolar har tagit över beslut som ytterst borde ligga på politiken och då ytterst regeringen. Följden av domstolens beslut att inte ge Cementa ökat tillstånd innebär att vi blir beroende av import av cement från andra länder där Kina är den absolut största tillverkningen av cement. I Sverige produceras 6 221 000 kubik betong att jämföra med Kina som är överlägset störst i värden 813190 tusen ton. Italien ligger 6:à på listan i världen av producerade tusen ton med
43 920. Betong är svårt att ersätta i byggandet totalt både när det gäller stabila hus och brandsäkra hus och det som sker på slite går inte att ersätta på andra platser i Sverige utan vi får ett importberoende. Det som sker med slite gör att det inte kommer att finnas cement tillräckligt i Sverige och det blir import från länder där miljöfrågorna ligger långt ner på dagordningen. Cemtbristen kommer att bli ett hårt dråpslag mot hela Byggbranchen

14 kommentarer

 1. Ulf Parde

  Hade vi inte varit med, så hade ju EU ändå tagit beslut – utan att Sverige kunnat yttra sig och vara med och bestämma. Sedan hade våra skogsföretag stått där med lång näsa, när de inte längre kunde exportera till EU-länderna p g a ”fel” avverkningsmetoder. Men det gäller att Sverige påverkar EU på rätt sätt. Helst borde vi alltså haft en högerregering. Den här regeringen med miljöpartiet kan komma att säga fel saker i EU. Om Holmlund ska går ur EU bör han även går ur socialdemokraterna. De är ju tillsammans med miljöpartiet ansvariga för betongbeslutet. Carl Schlyter har ju alltid velat gå ur EU!

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Men EU direktiv omfattar bra EU och Norge omfattas inte av restriktionerna på skog och defenetivt omfattas inte Ryssland heller

   • Ulf Parde

    EU kan välja att inte köpa skogsprodukter som inte framtagits på ”rätt” sätt. T. ex. SCA har fabriker i Tyskland. Det är nog betydligt större chans att rädda dessa, om man är med(lem) och bestämmer.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

     Det kommer att bli andra bullar när det blir slut på toapapper och blöjor

   • Ulf Parde

    Men eftersom åtminstone mp-delen av den s-ledda regeringen gillar EU-kommissionens idéer om
    svenska skogspolitiken kanske Lennart även måste lämna Socialdemokraterna?

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

     Nej utan jobba för en förändring. Jag tror inte de ha kunskaper om skog. Jag gillar Ibrahims kommentar Sverige och Finland kan inte ensamma ta ansvar för lagringen av kol

 2. Erik S

  Men den stackars miljön då? Om vi slutar arbeta, slutar konsumera, slutar bo och slutar ha något som helst välstånd så kanske miljön får en chans. Det finns ingen medelväg över huvud taget. Antingen så måste vi kompromissa med miljön eller återgå till 1700-talets välståndsnivå. Allt handlar om var gränsen går för kompromissandet går. Nu blir det så att en mycket stor del av Sveriges välstånd offras på altaret för en bättre miljö. EU tackar och tar emot marknadsandelarna.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   När det gäller skogen är det delade meningar om vad som är bäst för miljön. Forskningen på skog sker på SLU och de har en helt annan uppfattning är miljöknuttarna som knappt kan något om vad man får ut av skogen. Ur miljösynpunkt är ju förpackningar som är gjord av plast ett jätteproblem. Jordbruket i många EU länder är en stor miljöförstörare med bland att genmodifierad mat som behandlas med antibiotika

   • Ulf Parde

    Bra kommentar av Lennart. Men hans parti klamrar sig kvar vid makten m h a nämnda ”miljöknuttar”. I det just nu pågående mötet mellan EUs jordbruksministrar förmår den här regeringen inte ens att skicka en jbr-minister! Så kanske måste Lennart nu lämna Socialdemokraterna.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

     Jag tror det blir bra med Ibrahim eftersom jordbruk är en mycket stor näring om man lägger in skogen i jordbruk. Jag har alltid tyckt att det är fel att ha ett eget departement och ett eget stadsråd utan det ska ligga under näringsministern. Inte ont om Jenny för det men det blir så många revir. Jag tror även hon hade interreg frågorna

     • Ulf Parde

      Men faktum kvarstår att denne Ibrahim av någon anledning inte kunde representera Sverige på EUs jbr-ministermöte.

     • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag håller inte reda på vilka som är på möten eller inte. Kunde inte IBBE åka hade han säker skäl till detta

 3. Ulf Parde

  Här börjar jag allt ana vissa svagheter i Holmlunds senaste svar. Ibrahim säger visst att detta möte var nedprioriterat av regeringen. Jo tack – vi har lagt märke till det. Men när det nu bränner till om skogspolitiken, vore det väl extra viktigt att normal representation på EUs ministermöten. Inte minst Holmlund själv är kritisk till en hel del av kommissionens förslag. Men i stället för att börja prata om att gå ur EU, föreslår jag, att han säger åt sina partivänner i regeringen att ordentligt närvara på EU-mötena och där framföra svenska skogsnäringens synpunkter. Det kan väl aldrig vara så att regeringens verkliga problem inte är EU utan ”regeringskamraterna” i miljöpartiet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.