Moderatstyrda region Stockholm låter patienter välja vårdpersonal efter etnicitet

Vad är det som pågår i moderat styrda regionstockholm. Det är så att efter ett avslöjande av DN att flera vårdgivare låter patienter välja vårdpersonal efter etnicitet. Det är dessutom så att ansvarigt regionråd liberalen Starbrik blir förvånad över detta. Vet hon som ansvarig inte om detta vad sitter hon då på stolen för. Det låter mycket märkligt och man vill nu att DO ska titta på detta.. lägger ut två artiklar från Omni här.

Socialdemokraterna i Stockholm kräver en granskning efter DN:s avslöjande om att flera vårdgivare låter patienter välja vårdpersonal efter etnicitet.
– Vi kan inte leverera vård efter hudfärg, det måste vara efter kompetens, säger oppositionsrådet Talla Alkurdi (S).
Ansvarigt regionråd i Stockholm, Anna Starbrink (L), säger hon blir beklämd över avslöjandet och att det kommer som en ögonöppnare. Hon vill nu se över avtalen med vårdgivarna för att se om det går att skärpa kraven.
Både Alkurdi och Starbrink vill att Diskrimineringsombudsmannen ska undersöka om saken går att pröva rättsligt.

Artikel 2
Tandläkarförbundet vill att uppgifterna om att vissa vårdgivare ger patienter möjlighet att välja etniskt svenska behandlare utreds av Diskrimineringsombudsmannen, skriver DN.
– Jag trodde inte riktigt att det här förekom. I hjärtat är jag förvånad, säger förbundsordförande Chaim Zlotnik.
Även Läkarförbundet reagerar starkt på uppgifterna. Ordförande Sofia Rydgren Stal säger att hon är förvånad över hur vanligt förekommande det verkar vara att vårdgivare låter patienter välja bort exempelvis läkare med utländsk bakgrund.

3 kommentarer

 1. arbetare

  Menar du på fullt allvar att du tycker det är fel när svenska vårdtagare vill ha en läkare som talar och förstår det svenska språket ?
  Invandrade vårdtagare har ju rätt att be om vårdpersonal som talar deras språk så varför vill du förvägra svenskspråkiga patienter samma rättighet ????

  Hade man inte släppt igenom utländska läkare utan tillräckliga språkkunskaper hade detta ”problem” aldrig behövt uppstå , har själv fått tolka åt min mors stafettläkare vid ett vårdcentralbesök eftersom han inte hade tillräckliga språkkunskaper för att kunna läsa och begripa hennes journal i datorn .

 2. Ulf Parde

  Om vi skärper språkkraven minskar nog benägenheten att vilja välja ”etniska svenskar”. Jag kan förstå om sjuka människor som i hela sitt liv varit med och betalat (skatter) till det här inte vill riskera att råka ut för språkförbistring. Men Socialdemokraterna o Miljöpartiet har aldrig velat värna det svenska språket. Otroligt att man kan få bli medborgare utan att kunna svenska.
  För övrigt hör jag, att nu är hela högeroppositionen på gång och attackerar regeringen för att cementtillverkningen på Gotland snart stängs. Ansvariga ministrar vill inte ens låta sig intervjuas. Den här regeringen blir sämre och sämre för varje dag som går. De värnar inte Sverige och svenskarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.