Biden lovade hämnd på IS i sitt tal

I går höll Biden ett tal efter att IS attack runt flygplatsen i Kabul. Inte helt oväntat kommer USA att svara upp detta. Vi kommer att jaga er sa han och det trots att han håller på avsluta kriget i landet. Det var inte oväntat att Talibanerna skulle ta över eftersom den USA stödda regeringen och militären och främst militären inte hade någon kraft alls att stå emot Talibanerna. Nu ser ju inte Talibanerna IS som några vänner utan om de vet var de befinner sig kommer de säkert att hjälpa USA att hämnas. Nu behöver man nog inte trupper i landet utan kan tex använda drönare. Det är fruktansvärt svårt för folket i Afghanistan med risk för svält katastrofer och de behöver säkert internationell hjälp. Hur det ska gå till utan att gynna Talibanerna. Det är som vanligt vanligt folk får lida och med bombattentatet är det många som inte kan lämna landet.

Så här beskrev Omni vad Biden sa i går kväll svensk tid
USA:s president Joe Biden uttrycker sorg över de amerikanska och afghanska liv som gått förlorade under torsdagen, då självmordsbombare gick till attack på två platser vid och i anslutning till flygplatsen i Kabul. Vid en pressträff sent på kvällen svensk tid riktar han sig direkt till de som utfört attackerna:
– Vi kommer inte att förlåta, vi kommer inte att glömma, vi kommer att jaga er.
En IS-gren i Afghanistan har tagit på sig ansvaret för attackerna och USA kommer inte att låta sig skrämmas. Svaret kommer att komma vid en tidpunkt som USA bestämmer, säger Biden riktat till IS i Afghanistan.
Evakueringen på plats i Afghanistan kommer att fortsätta och alla resurser som krävs för att uppdraget ska kunna slutföras ska sättas in, säger Biden.
Han försvarar återigen beslutet att dra tillbaka USA-trupperna.
– Det var dags att avsluta ett 20-årigt krig.

Ytterligare en artikel från Omni om vika IS i Afghanistan är

IS-grenen Khorasan, som ofta benämns som ISIS-K, ligger bakom några av de värsta attackerna som skakat Afghanistan de senaste åren. Det skriver Sky News utrikesredaktör Deborah Haynes om en grupp som hamnat i ropet efter varningarna om terror vid Kabuls flygplats och efter att två explosioner inträffat under torsdagen.
ISIS-K tros ligga bakom torsdagens attacker och gruppen formades 2015 samtidigt som IS stod för en våldsam offensiv i Syrien och Irak, skriver hon, och konstaterar att terrorgruppen är motståndare till talibanerna. Detta då IS bland annat ställt sig emot hur talibanerna förhandlat med USA.

Enligt France 24 har sunnimuslimska ISIS-K särskilt riktat sina attacker mot andra muslimer som de anser vara ”otrogna”. IS har kallat talibanerna, även de sunnimuslimer, för ”avfällingar” och talibanernas seger i Afghanistan har inte tagits emot väl av IS, enligt den franska nyhetskanalen.
”Efter talibanernas övertagande i Afghanistan har ett antal jihadistgrupper runt om i världen gratulerat dem – men inte Islamiska Staten.”
Sky News skriver att ISIS-K tros bestå av 2 200 personer, medan dess styrka uppskattas från 500 till ”flera tusen” i en FN-rapport.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.